Βιταμίνη C: Τα οφέλη της για το δέρμα


Η βιταμίνη C – η ίδια βιταμίνη C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή – είναι ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα δεν παράγει φυσικά. Η βιταμίνη C μπορεί να παρασκευαστεί συνθετικά ή να εξαχθεί από τρόφιμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση ή στην επιβράδυνση της βλάβης των κυττάρων, τόσο τοπικά όσο και μέσω της πέψης. Αυτό περιλαμβάνει το δέρμα, επομένως η βιταμίνη C μπορεί να είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης, λέει ο Δρ Michael Rodriguez, αισθητικός χειρουργός στο Gentera Center for Plastic Surgery στο Coral Gables της Φλόριντα.

Οφέλη της βιταμίνης C για την υγεία του δέρματος

Μερικά άλλα οφέλη για το δέρμα που σχετίζονται με τη βιταμίνη C περιλαμβάνουν:

  • Επανόρθωση της γήρανσης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων. Αυτό το επιτυγχάνει απορροφώντας το δέρμα και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το δέρμα και προκαλούν σημάδια γήρανσης. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια στο σώμα που μπορούν να συμβάλουν στη γήρανση. Το σώμα εκτίθεται σε ελεύθερες ρίζες μέσω των υπεριωδών ακτίνων, γνωστών και ως ακτίνων UV, χημικών ουσιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος και φωτίζει την επιδερμίδα.
  • Συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά να γίνει το δέρμα πιο ελαστικό.
  • Βοηθά στη μείωση της ακμής.
  • Δρα ενάντια στη φθορά από τον ήλιο λόγω του τρόπου που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

 

Μεταξύ των διαφόρων προϊόντων περιποίησης δέρματος, όπως καθαριστικά, ενυδατικές κρέμες και άλλα, οι οροί είναι πιο πιθανό να περιέχουν βιταμίνη C. Οι οροί χρησιμοποιούνται συνήθως αφού καθαρίσετε το πρόσωπό σας αλλά πριν το ενυδατώσετε. Στόχος των περισσότερων ορών είναι να παρέχουν στο δέρμα υψηλή συγκέντρωση ειδικών συστατικών, όπως βιταμίνη C ή υαλουρονικό οξύ. Η βιταμίνη C μπορεί να περιλαμβάνεται σε άλλα προϊόντα, αλλά συνήθως απορροφάται καλύτερα μέσω ορού.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θα προσφέρει επίσης τα ίδια οφέλη στο δέρμα σας, λέει η Δρ Lindsey Bordone, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας δυνατά, ώστε να προσφέρουν βιταμίνη C στο δέρμα, εξηγεί. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C είναι 90 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες και 75 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ