Ορμονική ανισορροπία: Πώς να την αντιμετωπίσετε


Ο καθένας και η καθεμία από μας έχει πολλά να ισορροπήσει στη ζωή – οικογένεια, φίλους, δουλειά και ούτω καθεξής. Η εξισορρόπηση της υγείας μας μπορεί να είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η δίαιτα, η άσκηση, η ξεκούραση και η καταπολέμηση του στρες είναι πυλώνες της υγείας, αλλά είναι εύκολο να πνιγούμε καθώς αναζητούμε τις σωστές λύσεις. Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικά πράγματα να ισορροπήσουν όσον αφορά την υγεία – μερικά από τα οποία οφείλονται σε διαφορές στην ανατομία, όπως το αναπαραγωγικό σύστημα, ο μεταβολισμός και οι ορμόνες. Για τις γυναίκες, η υγεία του μαστού, η γυναικολογική υγεία, η υγεία των οστών είναι μεγάλης σημασίας.

Μια πτυχή της υγείας που πρέπει πάντα να προσέχουν οι γυναίκες είναι η ορμονική ανισορροπία – ειδικά τα οιστρογόνα. Η ορμονική ανισορροπία, αν και συνήθως σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, εφίδρωση, πόνο στις αρθρώσεις, εντερικά προβλήματα, απώλεια λίμπιντο, ξηροδερμία, κατάθλιψη, τριχόπτωση, ακμή και ακανόνιστες περιόδους. Αυτή η μακρά λίστα δείχνει πώς ακόμη και μια μικρή ανισορροπία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική σωματική και ψυχική ευεξία.

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εφηβεία και στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων. Η ορμόνη είναι επίσης το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του καρδιακού ιστού, τη διατήρηση σταθερής αρτηριακής πίεσης, την προστασία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της δύναμης των οστών και των μυών. Τα οιστρογόνα είναι επίσης σημαντικά για τη σεξουαλική υγεία. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά, μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα, διαταραχές του πυελικού εδάφους ή αιδοιοδυνία, που καθιστούν το σεξ επώδυνο.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε; Το πρώτο μέρος για να ξεκινήσετε είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ένας καλός βραδινός ύπνος – για ενήλικες είναι επτά έως εννέα ώρες – μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Όπως και η αποφυγή του φωτός τη νύχτα, γι’ αυτό οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν να αφήνετε τα ηλεκτρονικά στην άκρη πολύ πριν τον ύπνο. Οι καλές συνήθειες ύπνου βοηθούν επίσης στη διαχείριση του στρες. Συνολικά, προσπαθήστε να αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις, ξεκινήστε τον διαλογισμό ή τη γιόγκα και περιτριγυριστείτε με άτομα των οποίων η παρέα σας αρέσει.

Το φαγητό είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Πολλά πράγματα που λατρεύουμε να τρώμε είναι βλαβερά για τα επίπεδα ορμονών, γι’ αυτό αποφύγετε τα σάκχαρα και τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε τροφές που είναι γεμάτες με φυτοοιστρογόνα όπως σόγια, φακές, ρεβίθια, edamame, tofu, σπόρους λιναριού, σκόρδο, ροδάκινα και μούρα.

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία της περίσσειας οιστρογόνων, οπότε φροντίστε να το υποστηρίζετε με σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο. Επιπλέον, αναζητήστε συμπληρώματα όπως ο κουρκουμάς, η βιταμίνη C και το άλφα-λιποϊκό οξύ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ