Γρίπη των Πτηνών: Άνδρας από το Κολοράντο γίνεται το πρώτο άτομο στις ΗΠΑ που βρίσκεται θετικό


Γρίπη των Πτηνών: Ένας άνδρας από το Κολοράντο έγινε ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που βρέθηκε θετικός στο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών, εν μέσω της χειρότερης επιδημίας του ιού τα τελευταία επτά χρόνια και της σφαγής εκατομμυρίων πουλερικών σε δεκάδες πολιτείες. Ο ανώνυμος ασθενής, ένας τρόφιμος στο Κολοράντο, προσβλήθηκε από τη μόλυνση κατά τη διάρκεια μιας αποστολής απελευθέρωσης εργασίας σε ένα αγρόκτημα στην κομητεία Montrose όπου εργάτες έκαναν ευθανασία σε ένα μολυσμένο κοπάδι, ανέφερε σε δήλωση το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο.

Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι ο κίνδυνος για την υγεία για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός.

«Ο ασθενής ανέφερε κόπωση για λίγες μέρες ως το μόνο σύμπτωμα και έκτοτε έχει αναρρώσει», ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο άνδρας, ο οποίος ήταν μικρότερος των 40 ετών, απομονώθηκε και λάμβανε θεραπεία με το αντιικό φάρμακο oseltamivir, αναφέρει η The Guardian.

Η παρακολούθηση για τον ιό H5N1 βρίσκεται σε εξέλιξη Το CDC παρακολουθεί για ασθένειες μεταξύ ατόμων που εκτίθενται σε πτηνά που έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1, δεδομένου ότι αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άγρια ​​πτηνά και πουλερικά των ΗΠΑ στα τέλη του 2021 και το 2022.

Τον Φεβρουάριο, η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα εμπορικό κοπάδι γαλοπούλας στην κομητεία Dubois της Ιντιάνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης στις ΗΠΑ από το 2020.

Από εκείνο το αρχικό ξέσπασμα, η ασθένεια έχει επιβεβαιωθεί σε εμπορικά σμήνη και σε κοπάδια πίσω αυλών σε τουλάχιστον δώδεκα πολιτείες και σε άγρια ​​πτηνά σε περισσότερες από 34 πολιτείες, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Digital Journal ανέφερε ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών οδήγησε τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου σε όλη τη χώρα να μετακινήσουν τα πουλιά τους σε εσωτερικούς χώρους προσωρινά ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας.

Το CDC έχει παρακολουθήσει την υγεία περισσότερων από 2.500 ατόμων με έκθεση σε πτηνά που έχουν προσβληθεί από τον ιό H5N1 και αυτή είναι η μόνη περίπτωση που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Άλλα άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση σφαγής στο Κολοράντο βρέθηκαν αρνητικά για μόλυνση από τον ιό H5.

Περιπτώσεις του ιού της γρίπης των πτηνών H5 παγκοσμίως

Το κρούσμα του Κολοράντο είναι μόνο το δεύτερο κρούσμα στον άνθρωπο που σχετίζεται με αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα ιών H5 που κυριαρχούν επί του παρόντος, και το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο κρούσμα διεθνώς εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο σε άτομο που δεν είχε συμπτώματα και που εκτράφηκε με πουλιά που μολύνθηκαν από τον ιό H5N1. Περισσότερες από 880 ανθρώπινες μολύνσεις με προγενέστερους ιούς H5N1 έχουν αναφερθεί από το 2003 παγκοσμίως, ωστόσο, οι κυρίαρχοι ιοί H5N1 που κυκλοφορούν τώρα μεταξύ των πτηνών παγκοσμίως είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους ιούς H5N1.

Οι αναγνώστες μπορεί να αναρωτιούνται για το εύρημα την περασμένη Τρίτη του πρώτου ανθρώπινου κρούσματος του ιού της γρίπης των πτηνών H3N8 σε ένα νεαρό αγόρι στην Κίνα.

Η παραλλαγή H3N8 είναι κοινή σε άλογα και σκύλους και έχει βρεθεί ακόμη και σε φώκιες.

Δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα H3N8 σε ανθρώπους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, το πιο αναγνωρισμένο στέλεχος της γρίπης των πτηνών είναι το στέλεχος HPAI, H5N1.

Η ονομασία HP σημαίνει ότι το στέλεχος είναι εξαιρετικά παθογόνο.

Αυτό το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά από μια χήνα στην Κίνα το 1996.

Οι ανθρώπινες μολύνσεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1997 στο Χονγκ Κονγκ. Από το 2003, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 700 ανθρώπινα κρούσματα ασιατικού HPAI H5N1 – κυρίως από 15 χώρες στην Ασία, την Αφρική, τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αν και έχουν επηρεαστεί περισσότερες από 60 χώρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ