«Ζούμε στην κόλαση»: Το Πακιστάν και η Ινδία υποφέρουν από τον ακραίο ανοιξιάτικο καύσωνα


Οι θερμοκρασίες του Απριλίου σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν οδηγήσει σε κρίσιμες ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Nazeer Ahmed ζει σε ένα από τα πιο καυτά μέρη στη Γη. Καθώς ένας άγριος καύσωνας έχει σαρώσει την Ινδία και το Πακιστάν, το σπίτι του στο Turbat, στην περιοχή Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, υποφέρει από εβδομάδες θερμοκρασιών που έχουν φτάσει επανειλημμένα σχεδόν τους 50 C (122 F), πρωτοφανές για αυτήν την εποχή του χρόνου. Οι ντόπιοι οδηγήθηκαν στα σπίτια τους, ανίκανοι να εργαστούν εκτός από τις πιο δροσερές νυχτερινές ώρες, και αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις σε νερό και ρεύμα.

Ο Αχμέντ φοβάται ότι τα πράγματα πρόκειται να γίνουν χειρότερα. Ήταν εδώ, το 2021, που καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο για τον Μάιο, τους 54 βαθμούς Κελσίου. Φέτος, είπε, είναι ακόμα πιο ζεστή. «Η περασμένη εβδομάδα ήταν απίστευτα ζεστή στο Turbat. Δεν ήταν σαν τον Απρίλιο», είπε.

Καθώς ο καύσωνας έχει επιδεινώσει τις τεράστιες ελλείψεις ενέργειας στην Ινδία και το Πακιστάν, το Turbat, μια πόλη περίπου 200.000 κατοίκων, δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, με έως και εννέα ώρες αποβολής φορτίου κάθε μέρα, που σημαίνει ότι τα κλιματιστικά και τα ψυγεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. «Ζούμε στην κόλαση», είπε ο Αχμέτ.

Ήταν μια παρόμοια ιστορία σε όλη την υποήπειρο, όπου η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής γίνεται αισθητή από περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους, καθώς οι καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν φτάσει δύο μήνες νωρίτερα και η ανακούφιση των μουσώνων απέχουν μήνες. Η βορειοδυτική και η κεντρική Ινδία γνώρισαν τον πιο ζεστό Απρίλιο των τελευταίων 122 ετών, ενώ το Jacobabad, μια πόλη στην επαρχία Sindh του Πακιστάν, έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του Απριλίου που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

Ο καύσωνας έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και διαφόρων φρούτων και λαχανικών. Στην Ινδία, η απόδοση από τις καλλιέργειες σιταριού έχει μειωθεί έως και 50% σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες, επιδεινώνοντας τους φόβους για παγκόσμιες ελλείψεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είχε ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στις προμήθειες.

Στην περιοχή Mastung του Μπαλουχιστάν, γνωστή για τους οπωρώνες με μηλιά και ροδάκινα, οι σοδειές έχουν αποδεκατιστεί. Ο Haji Ghulam Sarwar Shahwani, ένας αγρότης, παρακολουθούσε με αγωνία τις μηλιές του να ανθίζουν περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα, και στη συνέχεια απελπισμένος καθώς το άνθος τσίμπησε και μετά πέθανε στην ασυνήθιστη ξηρή ζέστη, σχεδόν σκοτώνοντας ολόκληρη τη σοδειά του. Οι αγρότες της περιοχής μίλησαν επίσης για «δραστική» επίδραση στις καλλιέργειες σιταριού τους, ενώ η περιοχή έχει επίσης υποβληθεί πρόσφατα σε 18ωρες διακοπές ρεύματος.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο καιρός έχει προκαλέσει τέτοιο όλεθρο στις καλλιέργειές μας σε αυτήν την περιοχή”, είπε ο Shahwani. «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και δεν υπάρχει κυβερνητική βοήθεια. Η καλλιέργεια έχει μειωθεί. τώρα φυτρώνουν πολύ λίγα φρούτα. Οι αγρότες έχουν χάσει δισεκατομμύρια εξαιτίας αυτού του καιρού. Υποφέρουμε και δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά».

Ένας άνδρας ρίχνει νερό στο πρόσωπό του για να δροσιστεί στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν
Ένας άνδρας ρίχνει νερό στο πρόσωπό του για να δροσιστεί στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, τον περασμένο μήνα. Φωτογραφία: Anadolu Agency/Getty Images
Η Sherry Rehman, υπουργός του Πακιστάν για το κλίμα, δήλωσε στον Guardian ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή κρίση», καθώς οι κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γίνονται αισθητές από το βορρά προς το νότο της χώρας.

Ο Ρεχμάν προειδοποίησε ότι ο καύσωνας έκανε τους παγετώνες στο βόρειο τμήμα της χώρας να λιώσουν με πρωτοφανή ρυθμό και ότι χιλιάδες κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε εκρήξεις πλημμύρας. Είπε επίσης ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επηρέαζαν μόνο τις καλλιέργειες αλλά και την παροχή νερού. «Οι δεξαμενές νερού στεγνώνουν. Τα μεγάλα φράγματα μας είναι σε νεκρό επίπεδο αυτή τη στιγμή και οι πηγές νερού είναι σπάνιες», είπε.

Ο Ρεχμάν είπε ότι ο καύσωνας θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα. «Το κλίμα και τα καιρικά φαινόμενα είναι εδώ για να μείνουν και στην πραγματικότητα θα επιταχυνθούν στην κλίμακα και την έντασή τους εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν δράσουν τώρα», είπε.

Οι ειδικοί είπαν ότι η καυτή ζέστη που γίνεται αισθητή σε όλη την υποήπειρο ήταν πιθανότατα μια γεύση των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν καθώς η παγκόσμια θέρμανση συνεχίζει να επιταχύνεται. Ο Abhiyant Tiwari, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής προγράμματος στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Καταστροφών του Γκουτζαράτ, δήλωσε ότι «οι ακραίοι, συχνοί και μακροχρόνιες περίοδοι καύσωνα δεν αποτελούν πλέον μελλοντικό κίνδυνο. Είναι ήδη εδώ και είναι αναπόφευκτο».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι θερμοκρασίες στην Ινδία και το Πακιστάν ήταν «συνεπείς με αυτό που περιμένουμε σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Οι καύσωνες είναι πιο συχνοί και πιο έντονοι και ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν».

Κύμα καύσωνα δηλώνεται όταν η μέγιστη θερμοκρασία είναι πάνω από 40 C και τουλάχιστον 4,5 C πάνω από την κανονική.

Το Σαββατοκύριακο στην Ινδία, το Bikaner ήταν το πιο ζεστό μέρος της χώρας στους 47,1 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της βορειοδυτικής Ινδίας, εικόνες που τραβήχτηκαν από δορυφόρους έδειξαν ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης είχαν ξεπεράσει τους 60 C – πρωτοφανές για αυτήν την εποχή του χρόνου, όταν οι συνήθεις επιφανειακές θερμοκρασίες είναι μεταξύ 45 και 55 C.

«Οι πιο καυτές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του Αχμενταμπάντ, με μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης γύρω στους 65 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Ινδία όσο και στο Πακιστάν, όπου οι άνθρωποι έπρεπε να υπομείνουν ώρες διακοπών ρεύματος εν μέσω της καταστροφικής ζέστης. Την Παρασκευή, η αιχμή της ζήτησης ενέργειας στην Ινδία άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 207.111 MW, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Ινδία αντιμετωπίζει τη χειρότερη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων έξι δεκαετιών. Διακοπές ρεύματος διάρκειας άνω των οκτώ ωρών επιβλήθηκαν σε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Τζαρκάντ, Χαριάνα, Μπιχάρ, Παντζάμπ και Μαχαράστρα, καθώς οι εγχώριες προμήθειες άνθρακα έχουν πέσει σε κρίσιμα επίπεδα και η τιμή του εισαγόμενου άνθρακα έχει εκτοξευθεί. Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη μεταφορά άνθρακα σε ολόκληρη τη χώρα, οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι ακύρωσαν περισσότερα από 600 ταξίδια επιβατών και ταχυδρομικών τρένων για να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ