Ενδομητρίωση: Νέα δοκιμή με νανοσωματίδια ανοίγει το δρόμο σε νέα θεραπεία


Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα νανοσωματίδια με έγχυση μπορούν να βρουν και, όταν θερμαίνονται από απόσταση, να εξαλείψουν τις ενδομητριωτικές βλάβες σε ποντίκια. «Η ενδομητρίωση είναι μια εξουθενωτική, συστηματική ασθένεια και η ανάγκη για μια αποτελεσματική, μη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης των βλαβών είναι επείγουσα», λέει ο καθηγητής Oleh Taratula του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και συγγραφέας της νέας μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα αφαίρεσης βλαβών ενδομητρίωσης μη χειρουργικά μέσω της χρήσης μαγνητικών νανοσωματιδίων.

Με την ενδομητρίωση, σχηματίζονται βλάβες στο εξωτερικό της μήτρας με ιστό παρόμοιο με αυτόν του εσωτερικού στρώματος του οργάνου, του ενδομητρίου. Αυτός ο ιστός μπορεί να περιλαμβάνει τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, καθώς και τη λεκάνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτός ο ιστός μπορεί να εξαπλωθεί πέρα ​​από την περιοχή της πυέλου. Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Olena Taratula, «η ενδομητρίωση είναι μια μη κακοήθης κατάσταση, αλλά οι βλάβες μερικές φορές διατρυπούν όργανα, με αποτέλεσμα μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση».

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε περίπου 10% των γυναικών και κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας ή σε περίπου 190 εκατομμύρια γυναίκες. Είναι χρόνια και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Συνδέεται με τον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, τις κινήσεις του εντέρου, την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να είναι η αιτία πυελικού πόνου, ναυτίας, κοιλιακού φουσκώματος, κόπωσης, κατάθλιψης, άγχους και υπογονιμότητας. Έχει αναφερθεί ότι το 35 έως 50% των γυναικών με ενδομητρίωση έχουν πόνο, στειρότητα ή και τα δύο.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει βλάβες για να ανακουφίσει τον πόνο και τη στειρότητα, αν και περίπου οι μισές από τις βλάβες αναπτύσσονται ξανά, απαιτώντας πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για περίπου 25% των ασθενών. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Taratula, «τα στοχευμένα νανοσωματίδια έχουν εξαιρετικές δυνατότητες θέρμανσης που επιτρέπουν τη χρήση μαγνητικής υπερθερμίας για την ασφαλή και αποτελεσματική εξάλειψη των βλαβών της ενδομητρίωσης». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NANO • MICRO small.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ