Πανδημία Κίνα: Τα lockdown για την covid είναι σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων


Πανδημία Κίνα: Οι πιθανότητες το Πεκίνο να εκτοπίσει αβίαστα την Ουάσιγκτον ως την πιο ισχυρή χώρα του κόσμου είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρές Η απροθυμία της Κίνας να χρησιμοποιήσει εμβόλια mRNA είναι «πολιτική»: Ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Gatestone, Γκόρντον Τσανγκ, απαντά στους κατοίκους της Σαγκάης που διαμαρτύρονται για τα lockdown για την COVID στο «Fox News Live».

Πόσα αλλάζουν σε ένα χρόνο. Την άνοιξη του 2021, η Κίνα ανέφερε μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα COVID κάθε μέρα και γιόρταζε την επιστροφή σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, παρασύρθηκαν από το χειρότερο κύμα θανάτου της πανδημίας.

Μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, από το Κινεζικό Υπουργείο Προπαγάνδας μέχρι τους New York Times, έσπευσαν να δηλώσουν ότι η Κίνα «κέρδισε» την πανδημία, έχοντας νικήσει αποφασιστικά τον ιό και επιδείξει τις αρετές τής αχαλίνωτης αυτοκρατορίας.

Ο Xi Jinping επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τη φαινομενική επιτυχία της Κίνας στην COVID ως κεντρικό επιχείρημα για να κατοχυρωθεί, στο επερχόμενο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο του 2022, ως αυτοκράτορας για τη ζωή.

Γρήγορη μετάβαση στο σήμερα.

Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν χωρίς μάσκες στη χώρα τους, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες είναι κλειδωμένοι στα διαμερίσματά τους, πολλοί χωρίς αξιόπιστη πρόσβαση σε τρόφιμα ή ιατρική περίθαλψη. Οι αναφορές για ανθρώπους που πεθαίνουν στο σπίτι από εύκολα θεραπεύσιμες ασθένειες πληθαίνουν, όπως και βίντεο με απελπισμένους κατοίκους να ουρλιάζουν για βοήθεια και να συγκρούονται με την αστυνομία.

Με έναν στους τέσσερις Κινέζους πολίτες σε lockdown και 87 από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας να επιβάλλουν κάποια μορφή περιορισμού στις μετακινήσεις, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σταματήσει. Ορισμένοι κορυφαίοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστεί μηδενική ανάπτυξη ή ακόμη και μια οικονομική συρρίκνωση φέτος – επιδεινώνοντας αυτό που ήταν ήδη μια δεκαετία επιβράδυνσης της ανάπτυξης, μείωσης της παραγωγικότητας και αύξησης του χρέους.

Η Κίνα βλέπει το Ιράν ως «στρατηγικό εταίρο» για την κατάρριψη των ΗΠΑ: Η καταστροφή της Κίνας λόγω COVID είναι σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων.

Κάτω από τον Σι, το ήδη αυταρχικό σύστημα της Κίνας έχει στραφεί προς έναν προσωπικιστικό ολοκληρωτισμό που δυσκολεύει τη χώρα να αλλάξει πορεία όταν ο ανώτατος ηγέτης δεσμεύεται σε μια κακή ιδέα—όπως μια πολιτική «μηδενικής COVID» που έχει καταδικάσει τη χώρα σε επαναλαμβανόμενα lockdown που σκοτώνουν την ανάπτυξη.

Ούτε η Κίνα μπορεί δώσει την έξοδό της από την πανδημία.

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην επιτυχία της Δύσης στη δημιουργία θαυμάσιων φαρμάκων με δυνατότητα mRNA, και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός του Xi προς τον έξω κόσμο έχει κάνει την ιδέα της προστασίας του πληθυσμού με αμερικανικά ή ευρωπαϊκά εμβόλια μη αρχή.

Η πανδημία, επιπλέον, τονίζει τη βασανιστική δημογραφική κρίση που προκαλείται από τη μακροχρόνια πολιτική για το ένα παιδί της Κίνας, φέρνοντας μπροστά την ημερομηνία κατά την οποία ο πληθυσμός της χώρας θα κορυφωθεί και στη συνέχεια θα αρχίσει μια καταστροφική, συντριπτική υπογεννητικότητα.

Η δύσκολη θέση της Κίνας σήμερα είναι απλώς μια προεπισκόπηση του τι θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη δεκαετία, καθώς πληθαίνουν μακροπρόθεσμα οικονομικά, πολιτικά και δημογραφικά λογιστικά.

Μερικοί Αμερικανοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χαίρονται τα δεινά της Κίνας σχετικά με την COVID, αλλά θα πρέπει να αντισταθούν στην παρόρμηση.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η επιδείνωση των κοινωνικών προβλημάτων μπορεί να καταστήσουν την Κίνα λιγότερο ανταγωνιστική μακροπρόθεσμη αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών:

Οι πιθανότητες το Πεκίνο να εκτοπίσει αβίαστα την Ουάσιγκτον ως την πιο ισχυρή χώρα του κόσμου είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρές. Ωστόσο, αυτά τα ίδια προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να καταστήσουν την Κίνα πιο εκρηκτική απειλή βραχυπρόθεσμα. Όπως δείχνουμε στο προσεχές βιβλίο μας, “Danger Zone: The Coming Conflict with China”, οι πιο επικίνδυνες χώρες δεν είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις, αλλά οι κορυφαίες δυνάμεις:

Χώρες που θέλουν να αναδιατάξουν τον κόσμο αλλά χάνουν την εμπιστοσύνη ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους.

Όταν οι κάποτε ανερχόμενες δυνάμεις αντιμετωπίζουν επίμονη οικονομική στασιμότητα, συνήθως γίνονται πιο κατασταλτικές στο εσωτερικό και πιο κατασταλτικές στο εξωτερικό.

Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, στράφηκε προς τον ολοκληρωτισμό και άρχισε τη στρατιωτική της οργή σε όλη την Ασία μετά τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1920 και στη συνέχεια η Μεγάλη Ύφεση τερμάτισε τη μακροχρόνια ευημερία της.

Η Κίνα φαίνεται να κατευθύνεται προς τον ίδιο άσχημο δρόμο σήμερα.

Πώς θα επηρεάσει το lockdown της Κίνας τα λιμάνια των ΗΠΑ;

Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης συμβαδίζει με τις προσπάθειες κυριαρχίας της πλούσιας σε πόρους Θάλασσας της Νότιας Κίνας, κλειδώματος αγορών και εμπορευμάτων μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road και χάραξης μιας τεχνολογικής σφαίρας επιρροής που καλύπτει μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Από την έναρξη της COVID, το Πεκίνο έχει γίνει ακόμη πιο πολεμικό.

Η κυβέρνηση του Xi διεξήγαγε απειλητικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, πυροδοτώντας μια θανατηφόρα συνοριακή σύγκρουση με την Ινδία και εκτοξεύοντας τρομακτικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ιαπωνίας. Ακόμη και πριν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να προειδοποιούν δημόσια ότι η Κίνα θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο στον Δυτικό Ειρηνικό – πιθανότατα εναντίον της Ταϊβάν – τα επόμενα χρόνια.

Οι δυτικοί παρατηρητές έχουν συχνά ερμηνεύσει την αυξανόμενη κινεζική διεκδίκηση ως ένδειξη αυξανόμενης κινεζικής εμπιστοσύνης.

Αλλά μπορεί απλώς να αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη προθυμία του Xi να χρησιμοποιήσει εξαναγκασμό και βία για να εξασφαλίσει τους στόχους της Κίνας, καθώς γίνεται λιγότερο πεπεισμένος ότι το Πεκίνο μπορεί να ξεπεράσει ειρηνικά τους αντιπάλους του.

Πάνω από δύο χρόνια μετά την πανδημία, οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι ευγνώμονες που δεν ζουν σε μια αστυνομική πολιτεία όπου οι πιο σκληρές καταστολές της COVID φαίνεται πιθανό να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Αλλά θα πρέπει επίσης να είναι σε εγρήγορση για το γεγονός ότι ο κίνδυνος πολέμου μπορεί να αυξηθεί, παρά να μειωθεί, καθώς η Κίνα κορυφώνεται και αρχίζει να παρακμάζει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ