Αθλητισμός: Η HIIT προπόνηση ωφελεί τους ασθενείς με λιπώδη ηπατική νόσο [vid]


Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας διαπίστωσε ότι η τακτική άσκηση HIIT για μια περίοδο 12 εβδομάδων μείωσε σημαντικά τη γλυκόζη και την περίμετρο μέσης των συμμετεχόντων στη μελέτη και βελτίωσε τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου και τον μέγιστο φόρτο εργασίας. Αυτές οι θετικές επιδράσεις συσχετίστηκαν με αλλαγές στους μεταβολίτες. Συγκεκριμένα, η άσκηση άλλαξε τον μεταβολισμό των αμινοξέων στον λιπώδη ιστό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος, που επηρεάζει περίπου το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματική, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί από τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα σε φλεγμονή του ήπατος και κίρρωση του ήπατος. Η NAFLD σχετίζεται με την παχυσαρκία και άλλα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μπορεί να μειωθεί με την απώλεια βάρους και μια δίαιτα που προάγει την υγεία.

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας της NAFLD. Τα οφέλη της άσκησης μπορεί να σχετίζονται όχι μόνο με τη διαχείριση του βάρους, αλλά και με αλλαγές στους μεταβολίτες που παράγονται από το σώμα και τα μικρόβια του εντέρου, των οποίων ο ρόλος στη λιπώδη νόσο του ήπατος παραμένει ελάχιστα κατανοητός.

Στη μελέτη συμμετείχαν 46 άτομα με διάγνωση NAFLD, τα οποία χωρίστηκαν σε μια ομάδα παρέμβασης άσκησης που είχε μια συνεδρία HIIT δύο φορές την εβδομάδα, συν μια ανεξάρτητη προπόνηση μια φορά την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, και σε μια ομάδα ελέγχου που δεν αύξησε την άσκηση κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στα αμινοξέα και τα παράγωγά τους, τα λιπίδια και τα χολικά οξέα. Τα επίπεδα διαφόρων μικροβιακών μεταβολιτών του εντέρου άλλαξαν επίσης ως αποτέλεσμα της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει αλλαγές στη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ή στη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών των μεταβολιτών, μια αυξημένη ποσότητα ινδογαλακτικού οξέος, για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει τον εντερικό βλεννογόνο, την ανοσολογική άμυνα και την ισορροπία της γλυκόζης.

Με βάση τα ευρήματα, η άσκηση μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στη νόσο σε ασθενείς με NAFLD, ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους και διατροφικές αλλαγές, είπαν οι ερευνητές. Ο λιπώδης ιστός φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο σε αυτές τις επιδράσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ