COVID 19: Η βαριά νόσηση «γερνάει» το μυαλό έως 20 χρόνια & μειώνει το IQ έως 10 πόντους


Η σοβαρή νόσηση με Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια γνωστική εξασθένηση που ισοδυναμεί με 20 χρόνια γήρανσης και απώλεια 10 πόντων IQ, αναφέρουν πρόσφατες μελέτες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως περίπου ένας στους επτά συμμετέχοντες παραδέχτηκε ότι εμφάνισε συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και γνωστικές δυσκολίες, 12 εβδομάδες μετά το θετικό τεστ κορωνοϊού.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι ακόμα και η ήπια νόσος μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου. Και σύμφωνα με το Great British Intelligence Test, ακόμα και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επίμονα γνωστικά συμπτώματα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα προβλήματα φαίνεται να αυξάνονται με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Ωστόσο, τόσο το μέγεθος των προβλημάτων όσο και οι μηχανισμοί πίσω από αυτό, παραμένουν ασαφείς.

Σημειώνεται ότι ακόμη και πριν από την πανδημία, ήταν γνωστό ότι το ένα τρίτο των ασθενών που έχουν έχουν εκδηλώσει επεισόδιο το οποίο απαιτεί εισαγωγή στη ΜΕΘ, εμφανίζουν γνωστικά ελλείμματα έξι μήνες μετά την εισαγωγή.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό αποτελεί συνέπεια της φλεγμονώδους απόκρισης που σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Και τα γνωστικά ελλείμματα που παρατηρούνται σε όσους νόσησαν με κορωνοϊό θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένα παρόμοιο φαινόμενο.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει εγκεφαλικά κύτταρα. Άλλοι παράγοντες, όπως η υποξία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα), μπορεί επίσης να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Επίσης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που καταγράφηκαν μετά τη νόσηση με COVID αποτελούν μέρος του ίδιου προβλήματος με τα αντικειμενικά γνωστικά ελλείμματα ή πρόκειται για ένα διαφορετικό φαινόμενο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ