Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Στόχευση μοριακής οδού που προκαλεί τη νόσο


Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι ένας τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης στους πνεύμονες, κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, αποφράσσονται ή καταστρέφονται, αναγκάζοντας την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά και, με τον καιρό, οδηγεί σε καρδιακή αδυναμία και ανεπάρκεια. Η ασθένεια είναι σχετικά σπάνια, αλλά επηρεάζει περίπου 100.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οδηγεί σε 20.000 θανάτους ετησίως. Δεν υπάρχει θεραπεία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου 2022 στο Science Translational Medicine, ερευνητές στο University of California San Diego School of Medicine περιγράφουν την υποκείμενη οδό σηματοδότησης που οδηγεί σε PAH—και μια νέα θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που εμποδίζει τον ανώμαλο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων που χαρακτηρίζει την ασθένεια.

Σε κυτταρικό επίπεδο, η ΠΑΥ εξελίσσεται με τον πολλαπλασιασμό των αγγειακών λείων μυϊκών κυττάρων (vSMC) που προκαλούν στένωση των μικρών αρτηριών στους πνεύμονες, οδηγώντας σε προοδευτικά λιγότερο οξυγόνο στο αίμα. Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την ανώτερη συγγραφέα Patricia A. Thistlethwaite, MD, Ph.D., καθηγήτρια χειρουργικής στο UC San Diego School of Medicine και καρδιοθωρακοχειρουργό στο UC San Diego Health, εστίασε στην υπερέκφραση του συνδέτη NOTCH JAGGED- 1, μια πρωτεΐνη δέσμευσης που εμπλέκεται στη σηματοδότηση των κυττάρων και, στην περίπτωση αυτή, στην ανάπτυξη μικρών πνευμονικών vSMCs.

Βρήκαν ότι η υπερέκφραση του συνδέτη NOTCH3, JAGGED-1, διεγείρει τον πολλαπλασιασμό vSMC, αλλά ο συνδέτης NOTCH3 DELTA-LIKE 4 τον αναστέλλει. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα θεραπευτικό μονοκλωνικό αντίσωμα που μπλοκάρει επιλεκτικά τη σηματοδότηση NOTCH3 που προκαλείται από το JAGGED-1, αντιστρέφοντας αποτελεσματικά την πνευμονική υπέρταση σε δύο μοντέλα τρωκτικών της νόσου, χωρίς τοξικές παρενέργειες. “Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν δύο αντιτιθέμενους ρόλους των προσδεμάτων NOTCH”, είπε ο Thistlethwaite. “Είναι σημαντικό ότι ανοίγει την πόρτα σε μια δυνητικά νέα, ασφαλή θεραπεία για την ΠΑΥ, χρησιμοποιώντας ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει επιλεκτικά την ενεργοποίηση του NOTCH3 στα αγγεία των πνευμόνων”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ