Αυχενικό σύνδρομο: Ανησυχητικά συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης


Το αυχενικό σύνδρομο ή αλλιώς αυχενική σπονδύλωση είναι ένας γενικός όρος φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία που επηρεάζει τους δίσκους της πλάτης σας. Καθώς οι δίσκοι αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, υπάρχουν συμπτώματα αρθρίτιδας και προεξοχές κατά μήκος των άκρων των οστών. Η σπονδύλωση του τραχηλικού ιστού είναι πολύ συχνή και με την ηλικία επιδεινώνεται.

Συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου

Όσον αφορά τα συμπτώματα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν συμπτώματα αυχενικής σπονδύλωσης. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, συνήθως εμφανίζεται πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα. Μπορεί επίσης να νιώσουμε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και στα πόδια, και γίνεται όταν η ραχοκοκαλιά ή οι ρίζες των νεύρων καρφωθούν. Πολλές είναι οι φορές που μπορεί να λείπει ο συντονισμός και οι δυσκολίες στο περπάτημα ή ακόμα και ο έλεγχος απώλειας της ουροδόχου κύστης ή απώλεια εντέρου. Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα θεραπευτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι διατάσεις βοηθούν πολύ. Μπορείτε να αποφύγετε να μετακινήσετε τον λαιμό σας όταν αυτός πονάει. Αυτό οδηγεί σε συστολή και ακαμψία στους μύες του λαιμού. Μια ήπια άσκηση στο λαιμό μπορεί να αποκαταστήσει το μήκος, την ευλυγισία και τη δύναμη του λαιμού σας. Η ενδυνάμωση των μυών του λαιμού σας με τη σειρά του βοηθά στην ανακούφιση του λαιμού σας και στην αποκατάσταση της κίνησης.

Η καλή στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλαγές στην άνω σπονδυλική στήλη. Είναι ιδιαίτερα κακό να κάθεσαι με το κεφάλι, όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν εργάζονται στον υπολογιστή τους. Αυτή η θέση συμβάλλει στον πόνο της ριζοπάθειας της αυχενικής σπονδύλωσης. Προσέξτε τη στάση σας για να ανακουφίσετε αυτόν τον τύπο πόνου. Ανεβείτε ψηλά, τα αυτιά ευθυγραμμισμένα κάθετα με τους ώμους. Καθίστε με τα αυτιά σας ακουμπισμένα ελαφρώς στους ώμους και το πηγούνι σας. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να εξαφανιστεί εάν ασκείτε καλή στάση.

Μια τρίτη λύση είναι το αυχενικό μαξιλάρι, γιατί ο λαιμός πρέπει να τοποθετείται ουδέτερα, ευθυγραμμισμένος απευθείας με τη σπονδυλική στήλη, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, εάν κοιμάστε σε ένα συμβατικό μαξιλάρι, ο λαιμός σας μπορεί να λυγίσει πάνω ή κάτω, γεγονός που συμβάλλει στον πόνο στον αυχένα σας. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ένα εργονομικό μαξιλάρι από λατέξ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στον αυχένα και να αποκαταστήσει το εύρος κίνησης. Μην ξεχνάμε ότι κυκλοφορούν στην αγορά και επιθέματα ανακούφιση πόνου που μπορεί να βοηθήσουν αρκετά στην εξάλειψη των επίπονων συμπτωμάτων.

Μην αμελείτε το αυχενικό σύνδρομο γιατί αν δεν το φροντίσετε κάποτε θα σας προδώσει. Η έρευνα δείχνει ότι ο πόνος στον αυχένα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στους ενήλικες (αναφέρεται έως και το 20 τοις εκατό των ενηλίκων), με πολλούς να παρουσιάζονται για αξιολόγηση. Στη μελέτη Global Burden of Disease το 2010, ο πόνος στον αυχένα κατέλαβε την τέταρτη υψηλότερη θέση όσον αφορά την αναπηρία και την 21η θέση στη συνολική επιβάρυνση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες νοσηλεύσεις με προβλήματα στην πλάτη το 2017-18.

Οι χειροπράκτες θέλουν να διαφυλάξουν την ποιότητα ζωής και τη γενική ευημερία τους αφιερώνοντας χρόνο για να αξιολογήσουν την υγεία της σπονδυλικής τους στήλης και να αντιμετωπίσουν τυχόν πόνους στον αυχένα που μπορεί να αισθάνονται και να αναζητήσουν την κατάλληλη φροντίδα. Η εφαρμογή θετικών συνηθειών για την υγεία της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένης της καλής στάσης του σώματος, της υγιεινής του ύπνου και η συμμετοχή σε τακτικά προγράμματα διατάσεων και άσκησης είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη του πόνου στον αυχένα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να ενσωματωθούν σε μια καθημερινή ρουτίνα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του αυχένα σας ή να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε εάν χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια.

Για παράδειγμα, αυτά είναι τρία εύκολα βήματα που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας για να προστατεύσετε και να βελτιώσετε την υγεία του αυχένα σας:

  • Κάντε ένα «διάλειμμα στάσης» 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά.
  • Κουνάτε τακτικά το λαιμό σας εκτελώντας αργές και απαλές ροές ώμων, περιστροφές λαιμού και πλάγιες κάμψεις του λαιμού.
  • Διορθώστε τη στάση του λαιμού σας – τραβήξτε ελαφρά τους ώμους σας προς τα πίσω για να ανοίξετε το στήθος σας. Φανταστείτε ότι η βαρύτητα λειτουργεί αντίστροφα, επιμηκύνοντας απαλά τον λαιμό σας και επιτρέποντας στο πηγούνι σας να μπει ελαφρά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ