Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση χωρίς παρερμηνείες


Έχετε ποτέ την επιθυμία να κλωτσάτε ή να κουνάτε τα πόδια σας συνεχώς όταν πηγαίνετε για ύπνο τη νύχτα; Τότε είναι πιθανό να έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS). Το RLS είναι μια δύσκολη κατάσταση και μπορεί συχνά να συγχέεται με τη διαβητική νευροπάθεια ή τη νόσο του Πάρκινσον. Στα παιδιά, η έλλειψη σιδήρου προκαλεί τα ίδια συμπτώματα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα λεπτομερές ιστορικό και ανάλυση των συμπτωμάτων για να επιβεβαιώσετε την πάθηση. Συμβαίνει λόγω διαταραχής στις νευρικές οδούς των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου που παρέχουν την ορμόνη ντοπαμίνη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό αποδίδεται εν μέρει σε γενετική, όπως ένα οικογενειακό ιστορικό RLS σε συγγενείς πρώτου έως τρίτου βαθμού, και θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από το στρες και το άγχος. Μέχρι στιγμής, οι γιατροί δεν έχουν καταφέρει να απομονώσουν το γονίδιο πίσω από αυτό.

Συνήθη συμπτώματα

Οι ασθενείς που υποφέρουν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών παραπονούνται για έναν ασαφή πόνο στα κάτω άκρα. Συνήθως η παραγωγή ντοπαμίνης πέφτει μέχρι το τέλος της ημέρας και με αυτή τη διαταραχή εμφανίζεται κυρίως την ώρα του ύπνου. Οι ασθενείς λένε ότι νιώθουν ένα αίσθημα που σέρνεται στα πόδια, έναν θαμπό πόνο που βελτιώνεται μόνο όταν τινάζουν το πόδι. Η παρόρμησή τους να κλωτσούν στον αέρα ή να κινούν συνεχώς τα πόδια τους προέρχεται από την ανάγκη να μετριάσουν τον πόνο και την αφύσικη αίσθηση. Ως αποτέλεσμα αυτού, η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου τους υποφέρουν, καθιστώντας τους πολύ ευερέθιστους, άυπνους και κουρασμένους την ημέρα. Αν και τέτοια νευρολογικά ελλείμματα συμβαίνουν με την προχωρημένη ηλικία, το RLS που προκαλείται από το άγχος και το στρες μπορεί να συμβεί και σε νεότερους ανθρώπους. Στα παιδιά έχουμε δει συχνά τέτοια συμπεριφορά που συμβαίνει λόγω σοβαρής έλλειψης σιδήρου. Στις εγκύους η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί το τελευταίο τρίμηνο λόγω έλλειψης σωστής κυκλοφορίας και άγχους. Ωστόσο, στα παιδιά, μόλις αναπληρωθεί ο σίδηρος, και στις γυναίκες, μετά την εγκυμοσύνη, τα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση

Το πραγματικό σύνδρομο ανήσυχων ποδιών δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί και με συνδυασμό ειδικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της διαταραχής της οδού ντοπαμίνης. Επιπλέον, μια ολιστική προσέγγιση για βοήθεια που μπορεί να εισαχθεί με καλή διατροφή, σωστό ύπνο, γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής για την ανακούφιση από το άγχος, μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των συμπτωμάτων καλά. Ένας από τους νεότερους ασθενείς που υπέφερε από αυτό, ανέφερε αξιοσημείωτη ανακούφιση αφού συμμετείχε σε τακτικά μαθήματα γιόγκα και τώρα βρίσκομαι στη διαδικασία μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής του. Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που πηγαίνουν για αιμοκάθαρση, υπάρχουν συμπτώματα παρόμοια με το RLS. Νιώθουν, πόνο, αίσθημα καύσου στα κάτω άκρα τους, ωστόσο αυτό οφείλεται σε κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Στην περίπτωση των διαβητικών, που εμφανίζουν μούδιασμα στα κάτω άκρα τους λόγω έλλειψης κυκλοφορίας και απώλεια αίσθησης στα πόδια, παρόμοια κατάσταση εμφανίζεται. Ωστόσο, πρόκειται για ασθενή με διαβητική νευροπάθεια που απαιτεί καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και διαχείριση του διαβήτη. Αυτοί οι ασθενείς δεν θα ωφεληθούν από τη διαχείριση του RLS. Ομοίως, οι άνθρωποι φοβούνται ότι το RLS μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της νοσου Πάρκινσον (PD). Ούτε αυτό είναι αλήθεια, είπε ο Δρ Jose. Αν και τόσο η PD όσο και το RLS συνδέονται με την παραγωγή ντοπαμίνης, το RLS προκαλείται μόνο από διαταραχή στις οδούς ντοπαμίνης. Επομένως, το RLS και η PD είναι ασθένειες που διαφέρουν ως προς την ετυμολογία και τον αντίκτυπό τους.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Η φυσιοθεραπεία και το μασάζ μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να προσφέρουν ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση του RLS.  Πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση και οποιαδήποτε φυσιοθεραπεία για αυτό πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τη νευρολογική θεραπεία για καλύτερα αποτελέσματα. Αν και η φυσιοθεραπεία δεν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του RLS, ένας συνδυασμός μασάζ ποδιών, ζεστών και κρύων συσκευασιών, gadget χαμηλών κραδασμών που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από τα άκρα, μια πιο καθαρή και καλά ισορροπημένη διατροφή, όλα παίζουν ρόλο στην άμβλυνση των συμπτωμάτων. Ο FDA των ΗΠΑ ενέκρινε μια νέα συσκευή μασάζ με χαμηλές δονήσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο κοντά στην ώρα του ύπνου, για να βελτιώσει τα συμπτώματα και να προσφέρει πρόσθετη ανακούφιση στον ασθενή ώστε να μπορεί να κοιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ο ασθενής μπορεί να κοιμηθεί καλά, τα συμπτώματα μετριάζουν από μόνα τους.

Ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση του RLS

  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως ακτινίδιο, μπανάνα και σπόρους chia. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο και να μειώσει την ανησυχία.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ολόκληρα τρόφιμα, φρέσκα φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Επειδή η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με το RLS, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να οδηγήσει σε δραματική βελτίωση του RLS.
  • Η έρευνα δείχνει ότι μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη D θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με το RLS. Φροντίστε λοιπόν να λαμβάνετε άφθονο ηλιακό φως νωρίς το πρωί και να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D εάν έχετε έλλειψη.
  • Αποφύγετε τηγανητές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορεί να επιδεινώσουν το RLS.
  • Μειώστε το αλκοόλ, τη νικοτίνη και την καφεΐνη, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Αποφύγετε την καθιστική ζωή και εισαγάγετε τακτικό περπάτημα και άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά, καθημερινά.
  • Η γιόγκα και η βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και δεδομένου ότι το στρες έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του RLS, συνιστάται να εισάγετε αυτές τις τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής σας στην καθημερινή σας ρουτίνα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ