Ηνωμένο Βασίλειο: Το πρώτο μουσείο ΛΟΑΤΚΙ ανοίγει στο Λονδίνο με δωρεάν είσοδο


Ηνωμένο Βασίλειο: Το Queer Britain, το πρώτο μουσείο ΛΟΑΤΚΙ ( LGBTQ)+ στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την Πέμπτη στο Λονδίνο Το Queer Britain, το πρώτο μουσείο LGBTQ+ του Ηνωμένου Βασιλείου, άνοιξε τις πόρτες του στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενο να μεταφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό της κοινότητας σε ένα ευρύτερο κοινό. Στεγασμένο σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα σε μια ανακαινισμένη περιοχή πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό King’s Cross, το μουσείο έχει δημιουργηθεί τέσσερα χρόνια και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές δωρεές. Μια μεγάλη έκθεση έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες που θα συνδυάζει φωτογραφίες, έργα τέχνης και κοστούμια.

Οι επισκέπτες μπορούν ήδη να ανακαλύψουν την ιστορία της κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το ντύσιμο των Βικτωριανών έως τις πιο πρόσφατες πορείες Υπερηφάνειας.

Οι πρωτοπόροι που τιμήθηκαν είναι η οδηγός αγώνων Roberta Cowell, η οποία θεωρείται η πρώτη Βρετανίδα τρανς γυναίκα που έγινε γνωστό ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση επανατοποθέτησης, και ο Justin Fashanu, ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αναγνώρισε δημόσια ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Fashanu – ο οποίος το 1981 έγινε ο πιο ακριβός μαύρος παίκτης της χώρας όταν έκανε μια μετακόμιση 1 εκατομμυρίου λιρών από τη Norwich City στη Nottingham Forest – αυτοκτόνησε το 1998, οκτώ χρόνια μετά την εμφάνιση. Μία από τις υπεύθυνες του μουσείου, η Stephanie Stevens, είπε ότι το Queer Britain ήταν «ένα μόνιμο μέρος για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε αυτό που είμαστε, τις εκπληκτικές συνεισφορές που έχουμε κάνει στην ιστορία και στη συνέχεια να εκπαιδεύσουμε το έθνος ώστε να γνωρίζει γι’ αυτά. εισφορές επίσης». «Θέλουμε να προσεγγίσουμε όλους», ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικότητας ή ταυτότητας, είπε ο Στίβενς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι σημαντικό να έχουμε αυτό το μουσείο και αυτόν τον χώρο, γιατί ως queer άνθρωποι αναμένεται συχνά να είμαστε ευγνώμονες για τα ψίχουλα από το τραπέζι».

Το μουσείο στη μοντέρνα ανάπτυξη της πλατείας Granary, όπου κάποτε οι φορτηγίδες ξεφόρτωναν τα εμπορεύματά τους από το Κανάλι του Regent, είναι δωρεάν, με στόχο να διευρύνει το μήνυμα.

Ο Στίβενς το περιέγραψε ως για «όλους εκείνους τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι οι φωνές τους δεν έχουν ακουστεί» και «οι άνθρωποι που δεν άκουσαν ποτέ αυτές τις φωνές». – Ορατότητα –

Ο Elisha Pearce, 21 ετών, ταξίδεψε από το Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας για να επισκεφθεί το μουσείο, μόλις μια μέρα μετά τα εγκαίνιά του την Πέμπτη.

Ανακάλυψε φωτογραφίες των στρατιωτών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου να ντύνονται σταυρωτά.

«Δεν θα πίστευα ότι υπήρχε τέτοιου είδους φωτογραφία από τότε, οπότε είναι σίγουρα σημαντικό να καταλάβουμε πώς έχει αναπτυχθεί η ιστορία μας και πώς φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα», πρόσθεσε. Μια άλλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στις κοινότητες που δημιούργησαν για τον εαυτό τους τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+.

«Είναι κάτι που χρειαζόμασταν για πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα», είπε ο Richard Halstead, ένας άλλος επισκέπτης, από το Λονδίνο.

«Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα πραγματικά θετικό ξεκίνημα για κάτι που θα αναπτυχθεί και θα γίνει μόνιμο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας».

Ο Halstead, 59, είπε ότι ήλπιζε ότι θα έδινε μεγαλύτερη προβολή στην κοινότητα. – Εκπαίδευση –

Οι φωτογραφίες της έκθεσης υπενθυμίζουν τον μακρύ δρόμο που διανύθηκε, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των ομοφυλόφιλων βουλευτών.

Το 1977, η Maureen Colquhoun, η πρώτη ανοιχτά λεσβία βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, αποεπιλέχθηκε από το κόμμα της εκλογικής της περιφέρειας λόγω της σεξουαλικότητας και των φεμινιστικών της απόψεων.

Η κυβερνώσα Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος ακύρωσε την απόφαση το επόμενο έτος, συμφωνώντας μαζί της ότι είχε απολυθεί άδικα λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.

Η θεραπεία της έρχεται σε αντίθεση με εκείνη μιας δημοφιλούς πρώην ηγέτη των Σκωτσέζων Συντηρητικών, της Ρουθ Ντέιβιντσον, δεκαετίες αργότερα, της οποίας οι ικανότητες ως πολιτικού προσέλκυσαν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και σχόλια από τη σεξουαλικότητά της. Τον Μάρτιο, ένας άλλος βουλευτής των Τόρις, ο Τζέιμι Γουόλις, έλαβε μηνύματα υποστήριξης από συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αφού έγινε ο πρώτος βουλευτής που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι τρανς.

Ο δρόμος προς την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε με τον νόμο περί σεξουαλικών παραβάσεων το 1967, αλλά θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες ακόμη για περαιτέρω μεταρρύθμιση.

Ο γάμος ομοφύλων έγινε νόμιμος στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία το 2014, αλλά μόνο το 2020 στη Βόρεια Ιρλανδία, λόγω της αντίθεσης των θρησκευόμενων συντηρητικών.

Τα εμπόδια εξακολουθούν να παραμένουν: τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να θέσει εκτός νόμου τη λεγόμενη «θεραπεία μετατροπής των ομοφυλοφίλων», αλλά όχι για τρανς άνδρες και γυναίκες. «Στο τρέχον κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο που δεν είναι στο μηδέν και πάνω στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψουμε», είπε ο Στίβενς.

Αλλά ένα δωρεάν μουσείο μπορεί να βοηθήσει «στην εκπαίδευση των ανθρώπων γύρω από αυτό», πρόσθεσε ο Stevens.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ