Εξελίξεις: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι «ο Πούτιν θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία»


Η Υπερδνειστερία είναι ο επόμενος στόχος της ρωσικής πολεμικής μηχανής, σύμφωνα με την διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς

Αυτό που αναφερόταν ως σενάριο τις προηγούμενες εβδομάδες, φέρνει στο προσκήνιο η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς, η οποία δήλωσε πως η Ρωσία αναμένεται να επιτεθεί στην Υπερδνειστερία στις επόμενες ημέρες!

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς» τόνισε, σύμφωνα με το AFP.

H Χάινς πρόσθεσε ότι ο Πούτιν βασίζεται στο ότι η Δύση θα χάσει την αποφασιστικότητά της με την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι η Υπερδνειστερία και ο ρόλος της για τη Ρωσία

Η Υπερδνειστερία είναι μια στενή λωρίδα γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικών μιλίων, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία, λίγο μεγαλύτερη από το Ρόουντ Άιλαντ, τη μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ, οπως χαρακτηριστικά αναφερει το CNN.

Φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρωσόφωνοι. Kήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από έναν πόλεμο δύο ετών (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Ρώσοι παρενέβησαν για να στηρίξουν την Υπερδνειστερία, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος. Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και των αυτονομιστών έληξε με κατάπαυση του πυρός το 1992, αλλά περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες παρέμειναν στην Υπερδνειστερία από τότε.

Η δήλωση του υποστράτηγου Mινεκάεφ, που καθόριζε τη στρατηγική της Ρωσίας για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου, προκάλεσε άμεσο συναγερμό από τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή.

Οι δηλώσεις για την Υπερδνειστερία είναι «αβάσιμες και έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, Μολδαβοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η χώρα είναι «ουδέτερο κράτος και αυτή η αρχή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει το λιμάνι της Οδησσού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ