ΗΠΑ νοσοκομεία: 1 στους 4 γιατρούς παρενοχλούνται από τους ασθενείς τους-Μελέτη


“Όλα τα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης μοιράζονται την ευθύνη για τον μετριασμό της κακομεταχείρισης”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mickey Trockel, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και διευθυντής του Evidence Based Innovation για το Stanford WellMD. «Αυτοί που ασκούν ηγετική επιρροή έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να θεσπίσουν πολιτικές ευγένειας και σεβασμού από όλα τα μέλη της κοινότητας της υγειονομικής περίθαλψης — συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των επισκεπτών», πρόσθεσε ο Trockel.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.500 γιατρούς στην κλινική σχολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 2020 και διαπίστωσαν ότι το 23,4% ανέφερε κακομεταχείριση στην εργασία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Οι ασθενείς και οι επισκέπτες ήταν οι κύριες πηγές των δεινών για τους γιατρούς και ακολούθως οι συνάδελφοί τους. Οι πιο συχνές μορφές κακομεταχείρισης ήταν: λεκτική, που αναφέρθηκε από το 21,5% των ερωτηθέντων, σεξουαλική παρενόχληση (5,4%) και σωματικός εκφοβισμός ή κακοποίηση (5,2%).

Οι γυναίκες γιατροί είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες (31%) να αναφέρουν κακομεταχείριση από τους άνδρες (15%) και είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σεξουαλική παρενόχληση και λεκτική κακομεταχείριση. Η κακομεταχείριση διέφερε επίσης ανάλογα με τη φυλή, αλλά ο αριθμός των ερωτηθέντων δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να γίνει λεπτομερής ανάλυση ανά φυλή/εθνικότητα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 6 Μαΐου στο περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η κακομεταχείριση στο χώρο εργασίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη επαγγελματική εξουθένωση, χαμηλότερη απόδοση στην εργασία και κατάθλιψη και ότι οι μελέτες των ιατρών των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία έχουν βρει ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης από 40% έως 60%. «Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της κακομεταχείρισης των γιατρών, οι οργανισμοί πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν τον επιπολασμό της και μετά να ξέρουν πού να κοιτάξουν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Susannah Rowe, οφθαλμίατρος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και πρόεδρος του Συμβουλίου Ευεξίας και Επαγγελματικής Ζωτικότητας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Με τον ισχυρό συσχετισμό της κακομεταχείρισης με τη δυσαρέσκεια στο χώρο εργασίας και την εξουθένωση των γιατρών, είναι επιτακτική ανάγκη οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την ευημερία του προσωπικού τους, καθώς και των ασθενών τους», τόνισε η Rowe.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ