F.D.A.: Ενέκρινε εσώρουχα για προστασία από ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων -F.D.A.- ενέκρινε εσώρουχα από λάτεξ ως μέθοδο προστασίας από λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από τον κόλπο ή τον πρωκτό κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Τα εσώρουχα αποτελούν μέρος ενός υπομελετημένου αλλά σημαντικού τομέα της σεξουαλικής υγείας όπου οι λίγες επιλογές προστασίας θεωρούνται περίπλοκες και ελάχιστα χρησιμοποιούνται. «Το στοματικό σεξ δεν είναι εντελώς ακίνδυνο», λέει η Δρ Jeanne Marrazzo, διευθύντρια του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με την ίδια, η ανάγκη για προστατευτικές μεθόδους είναι αυξανόμενης σημασίας επειδή περισσότεροι «έφηβοι ξεκινούν την πρώτη τους σεξουαλική δραστηριότητα με το στοματικό σεξ». Για ανθρώπους όλων των ηλικιών, πρόσθεσε, ένα προστατευτικό φράγμα που είναι ευχάριστο στη χρήση θα μπορούσε να «μειώσει το άγχος και να αυξήσει την ευχαρίστηση γύρω από το στοματικό σεξ».

Λοιμώξεις όπως ο έρπης, η γονόρροια και η σύφιλη μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο κίνδυνος μετάδοσης H.I.V. από τον κόλπο μέσω του στοματικού σεξ θεωρείται πολύ χαμηλός (C.D.C.). Ωστόσο, ο HPV – ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – μεταδίδεται πιο εύκολα με αυτόν τον τρόπο και οι λοιμώξεις του στόματος και του λαιμού από ορισμένους τύπους HPV μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του στόματος ή του λαιμού, αναφέρει ο οργανισμός.

Το πόσο συχνά οι άνθρωποι μεταδίδουν λοιμώξεις μέσω του στοματικού σεξ είναι ασαφές και δύσκολο να μελετηθεί, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν στοματικό σεξ κάνουν κολπικό ή πρωκτικό σεξ στην ίδια συνάντηση, δήλωσε ο Δρ. Kenneth Mayer, διευθυντής ιατρικής έρευνας για το Fenway Health, ένα κοινοτικό κέντρο υγείας στο Μασαχουσέτη που εστιάζει σε ασθενείς που προσδιορίζονται ως L.G.B.T.Q. «Η εξουσιοδότηση αυτού του προϊόντος από την F.D.A. δίνει στους ανθρώπους μια άλλη επιλογή για προστασία από τα ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ», δήλωσε η Courtney Lias από το F.D.A..

Το μόνο προϊόν που είχε προηγουμένως εγκριθεί για προστασία κατά το στοματικό σεξ ήταν ένα οδοντικό φράγμα – ένα λεπτό, ορθογώνιο φύλλο από λάτεξ (ή μερικές φορές πολυουρεθάνη) που συνήθως πρέπει να κρατιέται στη θέση του με τα χέρια του για να σχηματίσει ένα φράγμα μεταξύ του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα οδοντικά φράγματα, που εφευρέθηκαν το 1864 και αρχικά ήταν κατασκευασμένα από καουτσούκ, σχεδιάστηκαν για να απομονώνουν τα δόντια κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών επεμβάσεων. Αλλά η κρίση του AIDS πυροδότησε ανησυχίες για τη σεξουαλική μετάδοση λοιμώξεων και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια αυστραλιανή εταιρεία, η Glyde Health, δημιούργησε ένα οδοντιατρικό φράγμα που εμπνεύστηκε κυρίως από τις ανησυχίες των γυναικών που κάνουν σεξ με γυναίκες, είπε ένας αξιωματούχος της εταιρείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ