Μήνυση κατά του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai: Φυλετικές διακρίσεις στη μεταχείριση μαύρης μητέρας


Μήνυση κατά του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai: Ο χήρος μιας μαύρης γυναίκας που πέθανε ώρες μετά τον τοκετό με καισαρική τομή κατέθεσε μήνυση πολιτικών δικαιωμάτων κατά του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, υποστηρίζοντας ότι η σύζυγός του έλαβε κατώτερη φροντίδα λόγω του χρώματος του δέρματός της.

Η Kira Johnson και η οικογένεια.

Η αγωγή, με ημερομηνία 1 Μαΐου, είναι η δεύτερη μέσα σε 5 χρόνια που κατατέθηκε από τον Τσαρλς Τζόνσον για τον θάνατο της συζύγου του, Κίρα Τζόνσον, η οποία ήταν 39 ετών όταν πέθανε το 2016 από τεράστια εσωτερική αιμορραγία μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του ζευγαριού.

Η νέα μήνυση ζητά αποζημιώσεις, κυρώσεις και τη δυνατότητα επιπρόσθετων κυρώσεων, όπως προβλέπεται από τον Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα της Καλιφόρνια Unruh, ο οποίος απαγορεύει τις παράνομες διακρίσεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Στην προηγούμενη, συνεχιζόμενη αγωγή, που κατατέθηκε το 2017 κατά του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai και του προσωπικού του, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος ήταν παράνομος και η πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας από αμέλεια.

Η Cedars-Sinai δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία NPR ανέφερε ότι αξιωματούχοι του νοσοκομείου είπαν ότι η μονάδα «εργάζεται για να εξαλείψει την ασυνείδητη μεροληψία στην υγειονομική περίθαλψη και να προωθήσει την ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη ευρύτερα». «Απερίσκεπτη» Φροντίδα Η καισαρική επέμβαση της Kira Johnson ξεκίνησε στις 12 Απριλίου 2016, στις 14:31 και ολοκληρώθηκε μέσα σε 17 λεπτά, μια περίοδο που η μήνυση αποκαλεί «απερίσκεπτη».

Ο Τζόνσον είπε ότι τις επόμενες 12 ώρες, ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την κατάσταση της συζύγου του καθώς παρέμενε δίπλα στο κρεβάτι της.

Ισχυρίζεται ότι ζήτησε από τους γιατρούς να παρέμβουν καθώς επεσήμανε τα αιματοβαμμένα ούρα στον καθετήρα της συζύγου του και εξέφρασε την ανησυχία του για υπερβολική αιμορραγία.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η Kira μεταφέρθηκε στο χειρουργείο μόλις στις 12:30 π.μ. της επόμενης ημέρας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, 3 λίτρα αίματος είχαν λιμνάσει στην κοιλιά της.

Δεν επέζησε της αιμορραγίας και πέθανε στις 2:22 π.μ., περίπου 12 ώρες μετά το χειρουργείο, σύμφωνα με τη μήνυση.

Οι δικηγόροι του Τζόνσον δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό των υποθέσεων.

Μεταξύ 11 βιομηχανικών χωρών, το έθνος κατέχει την τελευταία θέση στη μητρική θνησιμότητα.

Για τις μαύρες γυναίκες, τα στατιστικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας για τις μαύρες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 ήταν 55,3 ανά 100.000, σχεδόν τριπλάσιο από αυτό για τις μη Ισπανόφωνες λευκές γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η υπόθεση Johnson αποτελεί μέρος μιας σχετικά πρόσφατης τάσης υποθέσεων ιατρικής αμέλειας που στηρίζονται σε επιχειρήματα για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το πρόβλημα, είπαν οι ειδικοί, είναι η απόδειξη ότι συνέβησαν τέτοιες παραβιάσεις.

“Το βασικό ζήτημα είναι αν η κα Τζόνσον όντως αντιμετωπίστηκε διαφορετικά” λόγω της φυλής της, είπε ο David Chooljian, MD, JD, πνευμονολόγος και ιατρός εντατικής θεραπείας, δικηγόρος και κλινικός δεοντολόγος στη Loma Linda της Καλιφόρνια.

Ο Chooljian είπε ότι έχει εξετάσει και τις δύο αγωγές του Johnson, αλλά δεν εμπλέκεται σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Ανέφερε ένα βίντεο στο οποίο ένας μαύρος χειρουργός τεχνολόγος στο Cedars-Sinai που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της παραμονής της Kira Johnson αναρωτήθηκε αν η φυλή έπαιξε ρόλο στην καθυστέρηση: “Είναι επειδή είναι έγχρωμη γυναίκα;” «Εγείρει ανησυχίες», είπε ο Chooljian στο Medscape Medical News. Ωστόσο, η πρόκληση για τον Τζόνσον και τους δικηγόρους του θα είναι να δείξουν ότι το νοσοκομείο είχε μια «συστηματική προσέγγιση» στη θεραπεία των ασθενών διαφορετικά λόγω της φυλής τους, είπε ο Τσουλτζιάν.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο, είπε, «και είναι ένας σημαντικός ισχυρισμός».

Η εισαγγελία θα πρέπει να αποδείξει όχι μόνο ότι η κα Τζόνσον ήταν μέρος μιας προστατευόμενης τάξης ανθρώπων, είπε, αλλά και ότι είχε διαφορετική μεταχείριση ως μέρος αυτής της προστατευόμενης τάξης.

Σε μια άδικη υπόθεση θανάτου, είπε ο Chooljian, τα ερωτήματα είναι, αν παραβιάστηκε το πρότυπο περίθαλψης.

Ήταν οι ενέργειες που έκανε το ιατρικό προσωπικό στο Cedars-Sinai εντός του εύρους των δυνατοτήτων που θα είχαν κάνει άλλοι κλινικοί γιατροί;

Ο βασικός παράγοντας, είπε, είναι η καθυστέρηση και αν το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων ήταν εντός των προτύπων περίθαλψης.

Ο Mark Polin, MD, JD, ειδικός σύμβουλος στην Kline & Specter, μια δικηγορική εταιρεία στη Φιλαδέλφεια και σε άλλες τοποθεσίες που ειδικεύεται σε σωματικές βλάβες, πέρασε 19 χρόνια ως ασκούμενος μαιευτήρας/γυναικολόγος.

«Δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να έχουν αιμορραγία ή κάποια αιμορραγία μετά τον τοκετό, εξωτερικά ή εσωτερικά» μετά τη διαδικασία, είπε η Polin.

Ωστόσο, οι μαιευτήρες και το προσωπικό του νοσοκομείου είναι καλά εκπαιδευμένοι για να ανιχνεύουν και να διαχειρίζονται τέτοιους ασθενείς, είπε.

“Δεν είναι τυπικό για έναν ασθενή να αιμορραγεί και να φτάνει στο σημείο να πεθάνει. Στη σημερινή εποχή, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει”, είπε η Polin.

Όταν εντοπιστεί έγκαιρα, είπε, η αιμορραγία συνήθως μπορεί να σταματήσει και ο ασθενής να υποβληθεί επιτυχώς σε μετάγγιση.

Ήταν τα 17 λεπτά πολύ γρήγορα; Στην αρχική αγωγή, ο Τζόνσον αμφισβήτησε την ταχύτητα της επέμβασης της συζύγου του, η οποία χρειάστηκε μόνο 17 λεπτά. Σύμφωνα με την Polin, ενώ «17 λεπτά για καισαρική τομή είναι εξαιρετικά λίγα, δεν σημαίνει ότι η επέμβαση έγινε άσχημα».

Η διαδικασία διαρκεί γενικά περίπου 45 λεπτά, αν και η επείγουσα καισαρική τομή μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορη.

Η Rachel Villanueva, MD, πρόεδρος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου, μιας οργάνωσης μαύρων Αμερικανών γιατρών, είπε:

“Η οικογένεια Johnson θα έπρεπε να γιορτάζει το νεογέννητό της – όχι να σχεδιάζει μια κηδεία.

Το να είσαι έγκυος ή να γεννήσεις δεν πρέπει να είναι θανατική ποινή – αλλά εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά για τις μαύρες γυναίκες, είναι όλο και περισσότερο».

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Η Kathleen Doheny είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες και ειδικεύεται σε θέματα υγείας, συμπεριφοράς και φυσικής κατάστασης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ