Γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύµατος τα «παγωμένα» µπλοκάκια – Η διαδικασία


Το δρόμο της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος άνοιξε τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του συγκεκριμένου τέλους, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που βρίσκονται σε αδράνεια. Δεδομένου ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε η απαλλαγή ισχύει από την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο, οι δικαιούχοι της απαλλαγής αυτής θα δουν το όφελος από την εφαρμογή της το επόμενο έτος με την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2018.

Συγκεκριμένα, από το τέλος επιτηδεύματος θα απαλλαγούν πλήρως:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» που ήδη έχουν δηλώσει στην Εφορία αδράνεια για ολόκληρο το 2018.

Οσοι δηλώσουν εκ των υστέρων «αδράνεια» για ολόκληρο το 2018.

H απαλλαγή θα χορηγηθεί κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλλουν το 2019 οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι στο εκκαθαριστικό του επόμενου έτους θα είναι «ελαφρύτερο» αφού δεν θα περιλαμβάνει το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ.

Πως θα δηλωθεί η αδράνεια

Όσοι δεν έχουν δηλώσει ακόμη ότι βρίσκονταν σε αδράνεια για ολόκληρο το 2018, προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να υποβάλουν εκπρόθεσμα τις σχετικές δηλώσεις στην εφορία τους. Ως ημερομηνία έναρξης της «αδράνειας» θα πρέπει να δηλώσουν την 1η Ιανουαρίου 2018. Με την υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.

Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» τέθηκαν σε «αδράνεια» κάποια χρονική στιγμή μέσα στο 2018, εφόσον έχουν ήδη δηλώσει το γεγονός αυτό στη ΔΟΥ ή εφόσον το δηλώσουν εκπρόθεσμα πληρώνοντας πρόστιμο 100 ευρώ, θα πληρώσουν το 2019 το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2018 μειωμένο κατά ποσοστό ανάλογο του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο έπαψαν να έχουν δραστηριότητα μέσα στο έτος αυτό.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος θα περιοριστεί ανάλογα με τους μήνες στους οποίους ο υπόχρεος είχε δραστηριότητα εντός του 2018. Χρονικό διάστημα άσκησης δραστηριότητας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε έναν μήνα θα λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

*Προσοχή: Οι ενδιαφερόμενοι να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος λόγω αδράνειας θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος κατά το οποίο έχουν δηλώσει ή πρόκειται να δηλώσουν ότι βρίσκονταν σε αδράνεια εντός του 2018 να μην έχουν πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να έχουν εκδώσει κανένα τιμολόγιο αλλά ούτε και να έχουν λάβει κάποιο τιμολόγιο. Οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή ακυρώνει αυτόματα την αδράνεια

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ