Σαρλ Μισέλ: Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται από την Ρωσία – Απαράδεκτες αναφορές για χρήση πυρηνικών


«Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ από την Χιροσίμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέπτεται σήμερα τη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Κατά την άποψη του κ. Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.

Σφοδρή αντίδραση Ρωσίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ακόμα περισσότερο μεγαλώνει η ανησυχία τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμια κλίμακα μετά την απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να αιτηθούν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Στην πρώτη της αντίδραση δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση από Φινλανδία και Σουηδία θα εκληφθεί ως απειλή με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη «στρατιωτικών-τεχνικών» μέτρων κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει άλλο ένα μέτωπο στη στρατιωτική απειλή κατά της χώρας μας προειδοποιώντας το Ελσίνκι ότι «θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης»

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η προσέγγιση της συμμαχίας στα σύνορά μας δεν κάνει τον κόσμο μας και την Ευρώπη πιο σταθερή και ασφαλή. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία και από το πόσο κοντά στα σύνορά μας θα έλθουν στρατιωτικές υποδομές» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολάνσκι, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Ήδη Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από σήμερα, Παρασκευή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Iltalehti.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ένταξη των δυο χωρών στην συμμαχία

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά τους τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Γερμανός Καγκελάριος ΌΛαφ Σολτς τήρησαν ανάλογη στάση στην απόφαση των δυο χωρών για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την επιλογή της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρώτος, συνομιλώντας με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο. Ο δε Σολτς, ο οποίος επίσης είχε συνομιλία με τον Νιινίστο δήλωσε ότι το αίτημα της Φινλανδίας έχει την «πλήρη υποστήριξη» του Βερολίνου.

Ωστόσο η Ευρώπη δεν κρύβει την ανησυχία της, καθώς είναι απρόβλεπτη η ρωσική αντίδραση, η συζήτηση περί χρήσης πυρηνικών επανέρχεται από διάφορες πλευρές και το μέλλον φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο, με δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε μία δραματική του παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Μάριο Ντράγκι πρότεινε «να τηλεφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν στον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ