Βόρεια Κορέα: Επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο COVID-19 στην εκρηκτική επιδημία


Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τον πρώτο της θάνατο από COVID-19 σήμερα, λέγοντας ότι ο πυρετός εξαπλώνεται εκρηκτικά σε εθνικό επίπεδο και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομονώνονται αφού αρρώστησαν. Η νησιωτική χώρα ανέφερε τα πρώτα της κρούσματα COVID μόλις την Πέμπτη, λέγοντας ότι κινείται σε μέγιστο σύστημα πρόληψης επιδημίας έκτακτης ανάγκης αφού άρρωστοι ασθενείς στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον. Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό άκαμπτο αποκλεισμό του κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας το 2020, αλλά με μαζικά ξεσπάσματα Omicron σε όλες τις γειτονικές χώρες, οι ειδικοί είπαν ότι ήταν θέμα χρόνου να εισχωρήσει η COVID.

“Ένας πυρετός του οποίου η αιτία δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί εξαπλώθηκε εκρηκτικά σε όλη τη χώρα από τα τέλη Απριλίου”, ανέφερε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Έξι άτομα πέθαναν (ένας από αυτούς βρέθηκε θετικός στην υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον)”, προστίθεται. Με τα 25 εκατομμύρια άτομα της να είναι μη εμβολιασμένα κατά της COVID, η καταρρέουσα υποδομή υγείας της Βόρειας Κορέας θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη επιδημία, λένε οι ειδικοί. “Μόνο στις 12 Μαΐου, περίπου 18.000 άτομα με πυρετό εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής έως και 187.800 άτομα απομονώνονται και λαμβάνουν θεραπεία”, ανέφερε το KCNA.

Ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, που τον είδαμε να φοράει μάσκα στην κρατική τηλεόραση για πρώτη φορά, επέβλεψε μια έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Πέμπτη και διέταξε lockdown σε εθνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Σήμερα, το KCNA είπε ότι ο Κιμ επισκέφτηκε το αρχηγείο πρόληψης επιδημιών έκτακτης ανάγκης και “μάθε για την πανεθνική εξάπλωση της COVID-19. Είναι η πιο σημαντική πρόκληση και τα υπέρτατα καθήκοντα που αντιμετωπίζει το Κόμμα μας να αντιστρέψουμε την κατάσταση της άμεσης κρίσης στη δημόσια υγεία έγκαιρα”, πρόσθεσε το KCNA. Είναι πιθανό ότι η μαζική επιδημία σε εθνικό επίπεδο συνδέεται με μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ στις 25 Απριλίου, δήλωσε ο Cheong Seong-chang του Ινστιτούτου Sejong.

Η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να δει μεγάλο χάος λόγω της ταχείας εξάπλωσης της Όμικρον, είπε, δεδομένου ότι η χώρα αυτή τη στιγμή αναφέρει σχεδόν 20.000 κρούσματα σε μία μόνο ημέρα. “Εάν ο αριθμός των νεκρών από την Όμικρον αυξηθεί, η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει την υποστήριξη της Κίνας”, πρόσθεσε. Το Πεκίνο, ο μοναδικός σημαντικός σύμμαχος και ευεργέτης της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα με το ξέσπασμα της COVID-19. Ωστόσο, η Κίνα, η μόνη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που εξακολουθεί να διατηρεί πολιτική μηδενικού COVID-19, μάχεται η ίδια με πολλαπλά κρούσματα του Omicron—με ορισμένες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού κόμβου της Σαγκάης, υπό αυστηρές εντολές παραμονής στο σπίτι.

Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει προηγουμένως προσφορές εμβολίων κατά της COVID από την Κίνα, καθώς και από το πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη Νότια Κορέα, η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Yoon Suk-yeol προσφέρθηκε να στείλει εμβόλια στον Βορρά, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν το είχε συζητήσει ακόμη με την Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ είπε την Παρασκευή ότι το ξέσπασμα του πυρετού “δείχνει ότι υπάρχει ένα ευάλωτο σημείο στο σύστημα πρόληψης της επιδημίας” και ζήτησε περισσότερα lockdown. Ο Κιμ «είπε ότι είναι η ύψιστη προτεραιότητα να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού με το ενεργό κλείδωμα των περιοχών και την απομόνωση και τη θεραπεία ατόμων με πυρετό με υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε το KCNA.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ