30 χρόνια από την πρώτη πτήση του Gripen (vid)


Τρίαντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ιστορική πρώτη πτήση του πρωτότυπου σουηδικού αεροσκάφους JAS-39 Gripen το οποίο έμελε να εξελιχθεί στο βασικό μαχητικό τέταρτης γενιάς της βασιλικής σουηδικής Αεροπορίας και άλλων χρηστών ανά τον κόσμο.

Για την περίσταση, η κατασκευάστρια εταιρεία Saab έδωσε στην δημοσιότητα ένα ιστορικό επετειακό βίντεο:

Το Gripen με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου είχε αναμενόμενα μειωμένη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ανάπτυξής του με αποτέλεσμα να μπει σε υπηρεσία αρκετά αργότερα από ό,τι αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Ωστόσο αντικατέστησε τα προγενέστερα μαχητικά JAS-37 Viggen που ήταν ο κορμός της Αεροπορίας μέχρι τότε, ενώ έπειτα κατόπιν μίας σημαντικής εμπορικής συμφωνίας με την ΒΑΕ Systems ξεκίνησε μία δυναμική εξαγωγική προώθηση του μαχητικού αεροσκάφους ανά τον κόσμο με αποτέλεσμα κάποιες μικρές αριθμητικά αλλά ουσιαστικές εξαγωγικές επιτυχίες.

Στην συνέχεια αναπτύχθηκε μία αναβαθμισμένη έκδοση του Gripen, το NG, που παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό το Μάιο του 2008 ενώ πέτυχε την πρώτη του εξαγωγική επιτυχία στην Βραζιλία και θα κατασκευαστεί και για λογαριασμό της ίδιας της Σουηδίας.

Πρόκειται για την μετουσίωση της σουηδικής δέσμευσης για εθνική αυτάρκεια στην σχεδίαση και παραγωγή οπλικών συστημάτων προκειμένου να υποστηριχθεί η παλαιόθεν εθνική πολιτική της ουδετερότητας.

Βέβαια με την εξέλιξη της τεχνολογίας η συγκεκριμένη πολιτική είναι αδύνατο να υποστηριχθεί 100%. Ο κινητήρας του αεροσκάφους για παράδειγμα είναι αμερικανικής προέλευσης. Το ίδιο και τα όπλα του.

Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει με περηφάνια στέλεχος της Saab, «…μόνο έξι χώρες στον κόσμο μπορούν να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων: τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… κι η Σουηδία!»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ