Εμμηνόπαυση: Νέα δημοσκόπηση δείχνει πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή


Πολλές ηλικιωμένες γυναίκες έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή μέχρι τα 70 τους, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συχνά παρεμποδίζουν την οικειότητα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα από την Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγιή Γήρανση. Συγκεκριμένα, μόνο το 44% των γυναικών με συμπτώματα εμμηνόπαυσης έχουν συζητήσει για επιλογές θεραπείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν θεραπεία, το 88% θεώρησε ότι τα συμπτώματά τους αντιμετωπίστηκαν κάπως ή πολύ καλά.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας ή που αναφέρουν ότι η ψυχική ή σωματική τους υγεία είναι κακή ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν λιγότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή. Και 1 στις 4 γυναίκες άνω των 50 είπε ότι η υγεία του συντρόφου τους επηρέασε την ικανότητά τους να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Η δημοσκόπηση βασίζεται στο U-M Institute for Healthcare Policy and Innovation και υποστηρίζεται από το AARP και το Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο Daniel Morgan, M.D., καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Michigan Medicine που μελετά και εργάζεται για τη βελτίωση της ποιότητας της γυναικολογικής φροντίδας, συνεργάστηκε με την ομάδα δημοσκόπησης στην έκθεση.

Όπως σημειώνει: «Γυναίκες άνω των 50 που εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή άλλες ανησυχίες για την υγεία που παρεμβαίνουν στη σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και να ανακαλύψουν ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές τους. Συχνά οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους παραβλέπουν τη συνυφασμένη φύση της σωματικής, ψυχικής και της σεξουαλικής υγείας και τους τρόπους με τους οποίους τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές σας και ποιες μπορεί να είναι κατάλληλες για τις ανάγκες και τους στόχους σας».

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρέασαν το 84% των γυναικών τον περασμένο χρόνο, με το 35% να λέει ότι είχε τέσσερα ή περισσότερα συμπτώματα από μια λίστα με 8 συμπτώματα. Τα προβλήματα ύπνου (56%) και η αύξηση βάρους ή ο αργός μεταβολισμός (55%) ήταν τα πιο συχνά, ακολουθούμενα από μειωμένη σεξουαλική ορμή (48%). Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις επηρέασαν το 41% των γυναικών, οι εναλλαγές της διάθεσης και η ευερεθιστότητα αναφέρθηκαν κατά 38%, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αναφέρθηκαν κατά 16% και μικρότερα ποσοστά ανέφεραν άλλα συμπτώματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες μεταξύ 50 και 64 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης από εκείνες των 65 έως 80 ετών, αλλά το 78% της μεγαλύτερης ομάδας δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. Η επίδραση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στη σεξουαλική υγεία και σε άλλες πτυχές της ζωής δεν συζητείται συχνά, δήλωσε ο διευθυντής της δημοσκόπησης Preeti Malani, M.D., λοιμωξιολόγος της Michigan Medicine, επίσης από τον τομέα της γηριατρικής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ