Οχυρά Ρούπελ: Η συγκινητική και ηρωική αντίσταση των Ελλήνων ζωντανεύει ξανά


Η αναβίωση των ένδοξων σελίδων της ελληνικής Ιστορίας από τον δήμο Σιντικής. Ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης μιλά στο Newsbomb.gr για την βαριά κληρονομιά της περιοχής.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται! Καταλαμβάνονται!», θα ακουστεί δυνατά και βροντερά σήμερα 81 χρόνια μετά η φράση που χάραξε τις συνειδήσεις των Ελλήνων. Η φράση που ειπώθηκε από τα χείλη του τότε Διοικητή Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου προς τους Γερμανούς.

Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στα Οχυρά Ρούπελ ζωντανεύει ξανά σήμερα.

Ο δήμος Σιντικής αναβιώνει όλες τις ένδοξες στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην ελληνική γη όπου μια χούφτα Ελλήνων στρατιωτών απωθούσαν τις επιθέσεις των Γερμανών.

Η πρωτοβουλία του δήμου Σιντικής είναι αξιοθαύμαστη και αυτό επειδή δεν αφήνει την ιστορία να ξεθωριάσει κάθε άλλο, της δίνει εμφατική διάσταση.

Στο Newsbomb.gr μιλά ο δήμαρχος της Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης για το κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο την αναπαράσταση της μάχης και της παράδοσης οχυρού Ρούπελ.

Ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης μιλά στο Newsbomb.g

Τονίζει μεταξύ άλλων πως στα Οχυρά Ρούπελ, η υπεροψία του δυνατού κάμφθηκε από τη δύναμη του δικαίου και της πίστης και προστέθηκε ένα ακόμη μεγάλο ΟΧΙ στην ένδοξη ιστορία μας, ενώ δεν κρύβει την θλίψη του καθώς αυτό το μέγιστο ιστορικό-εθνικό γεγονός δεν διδάσκεται στην Ιστορία στα σχολεία.

Αναβιώνετε την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων που πολέμησαν στο οχυρό Ρούπελ. Τι ακριβώς θα δείξετε και πως θα το αποδώσετε;

«Ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία θα ξεκινήσει για μια ακόμη χρονιά. 81 χρόνια μετά, θα ακουστεί και πάλι το σπουδαίο μήνυμα με τη διαχρονική αξία: «Τα οχυρά δεν παραδίνονται! Καταλαμβάνονται!». Ο κόσμος που θα βρεθεί το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου στο Ρούπελ θα γίνει ουσιαστικά μέρος της ιστορίας. Θα θαυμάσει την αυτοθυσία και τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν οι Έλληνες για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, με την ιστορική ακρίβεια που αυτά καταγράφονται στα ημερολόγια Γερμανών και Ελλήνων. Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο – αναπαράσταση μάχης και παράδοσης οχυρού Ρούπελ συμμετέχουν ομάδες αναβιωτών από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία με στολές και οπλισμό της εποχής του Β’ΠΠ, αλλά και εφέ ελεγχόμενων εκρήξεων, που θα παρουσιάσουν όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίθεση των Γερμανών στο Οχυρό Ρούπελ».

Είναι αίσθημα ευθύνης να δείχνετε στους Έλληνες του αύριο πως οι ήρωες κράτησαν το οχυρό;

«Βεβαίως! Εμείς που κατοικούμε σε αυτή την ακριτική περιοχή της Ελλάδας, οφείλουμε να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ηρωικών μαχητών και με κάθε τρόπο να δείχνουμε το μεγαλείο της Ελληνική ψυχής και πως μια «χούφτα» στρατιωτών μας, κράτησαν τις σιδερόφραχτες στρατιές του Χίτλερ. Οι γενναίοι υπερασπιστές των Οχυρών κατόρθωσαν με επιτυχία να αποκρούσουν όλες σχεδόν τις κατά μέτωπο γερμανικές επιθέσεις και να αποχωρήσουν με εθνική αξιοπρέπεια και τιμητικές εκδηλώσεις, όταν οι προϊστάμενοί τους τούς διέταξαν και η Ελλάδα είχε ήδη συνθηκολογήσει».

Είναι η 7η χρονιά που γίνεται (είχε παγώσει 2 χρόνια λόγω covid-19) κι ο κόσμος το περιμένει με αγωνία…

«Είναι χαρακτηριστικό, πως στα 2 προηγούμενα χρόνια που δεν έγιναν οι εκδηλώσεις, όλοι οι πολίτες ρωτούσαν κάθε χρόνο αν θα γίνει η αναβίωση και πότε επιτέλους θα επιτραπεί. Τόσο μεγάλη απήχηση έχει στην περιοχή και όχι μόνο. Μάλιστα, μας ρωτούσαν στα τηλέφωνα, άνθρωποι από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ευτυχώς, φέτος, μας δίνετε η δυνατότητα να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν 3 χρόνια».

Οι Γερμανοί επιτίθενται με μένος κατά των Ελλήνων, άλλο μία σκηνή από το αναβιωτικό δρώμενο

Θα προχωρήσω σε μια ερώτηση λίγο για να σπάσουμε τα ταμπού, είναι πραγματικά υπέροχη ιδέα η αναβίωση των μαχών στο οχυρά Ρούπελ, γιατί δεν έγιναν προσπάθειες να προσελκύσετε κόσμο και από άλλα μέρη της Ελλάδας, είτε με προσκλήσεις, είτε με επικοινωνιακούς τρόπους. Η ιστορία είναι κοινή και εσείς είστε κληρονόμοι βαριών σελίδων της.

«Καταρχάς να πω, πως το 3μερο των εκδηλώσεων ήδη μας επισκέπτονται πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας και οι εκτιμήσεις μας, με βάση και τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε, είναι ότι θα παρευρεθούν στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο χιλιάδες επισκεπτών από ολόκληρη τη χώρα. Περιμένουμε λεωφορεία από όλη την Ελλάδα. Είναι μία εκδήλωση που ο κόσμος τη γνωρίζει και την στηρίζει. Αν και δύο χρόνια, λόγω Covid-19, δεν έγινε η αναβίωση, ωστόσο φέτος επιστρέφουμε δυναμικά και χαιρόμαστε που έχουμε την στήριξη του κόσμου. Και ελπίζουμε ότι κάθε χρόνο, ο κόσμος θα είναι ακόμη περισσότερος. Τα δυο χρόνια που δεν έγινε η αναβίωση λόγω covid, φρέναραν και την προσπάθεια μας να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο. Ο στόχος από εδώ και μετά θα είναι και αυτό που αναφέρετε».

Σας θλίβει το γεγονός πως η οι μάχες στα οχυρά Ρούπελ δεν διδάσκονται στα σχολικά βιβλία;

«Η Μάχη των Οχυρών Ρούπελ είναι μια από τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας και πιστεύω πως θα είχε θέση στα σχολικά βιβλία. Γίνονται όμως αρκετοί μαθητικοί διαγωνισμοί με θέμα τη Μάχη των οχυρών και έστω και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν λεπτομέρειες. Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία συγγραφέων που αναφέρονται στο γεγονός και όποιος θέλει μπορεί να πληροφορηθεί για τα οχυρά και τη μάχη».

Πυρ κατά ριπάς εναντίον του οχυρού

Ποιες είναι οι άλλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το τριήμερο εκδηλώσεων;

«Έχουμε προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Παρασκευή 13 Μαΐου με βραδιά ρεμπέτικου τραγουδιού του ‘40 υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, στο Νέο Πετρίτσι. Το Σάββατο στον Προμαχώνα υπάρχουν υπαίθριες δραστηριότητες στη Στενωπό του Ρούπελ, ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού, κάνοντας rafting, πεζοπορία και τοξοβολία, παράλληλα με ιστορική ξενάγηση, ενώ θα γίνει παρέλαση ιστορικών οχημάτων, στο Σιδηρόκαστρο. Επίσης, στην πρωτεύουσα του Δήμου έχουμε ετοιμάσει για το βράδυ θεατροχορευτική παράσταση, σε μουσικούς ρυθμούς 40s.

Την Κυριακή 15 Μαίου το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό δρώμενο, η ιστορική αναπαράσταση της μάχης των Οχυρών Ρούπελ».

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται! Καταλαμβάνονται!», πόσο βαθιά φράση…

«Μια φράση που έμεινε στην ιστορία, μια φράση που χρησιμοποιείται πλέον σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Εξάλλου, η μάχη των Οχυρών ήταν αυτή που ενέπνευσε και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να πει «στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Πράγματι, σε μια μόνο φράση του Διοικητή Γεώργιου Δουράτσου, κρύβεται τόσος μεγάλος ηρωισμός».

Το δρώμενο της αναπαράστασης θα έχει και επίθεση από εναέρια μέσα της εποχής

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε μέσω του Newsbomb.gr γι’ αυτή την ξεχωριστή ιστορική εκδήλωση;

«Παρά τα καταιγιστικά πυρά και την υπεροπλία του αντιπάλου, οι Έλληνες στρατιώτες αντιστάθηκαν νικηφόρα στις επιθέσεις. Στα Οχυρά Ρούπελ, η υπεροψία του δυνατού κάμφθηκε από τη δύναμη του δικαίου και της πίστης και προστέθηκε ένα ακόμη μεγάλο ΟΧΙ στην ένδοξη ιστορία μας».

Στιγμιότυπο από παλαιότερη αναβίωση, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει το δρώμενο.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: ΑΝΑΒΙΩΣΗ «ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 15-05-2022 – ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ – ΩΡΑ 11.30 π.μ.

Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο – αναπαράσταση μάχης και παράδοσης οχυρού Ρούπελ συμμετέχουν ομάδες αναβιωτών από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία με στολές και οπλισμό της εποχής του Β’ΠΠ, αλλά και εφέ ελεγχόμενων εκρήξεων, που θα παρουσιάσουν όλα όσα διαδραματίστηκαν, κατά την επίθεση των Γερμανών στο Οχυρό Ρούπελ.

Σκηνοθεσία – Αφήγηση: Γιώργος Καρύδας

Σενάριο: Ηλίας Κοτρίδης

Αναβιωτικές Ομάδες: «Στενωπός» (Ελλάδα), «Kampfgruppe «Süden» H.R.G.» (Ελλάδα), «Club for Military Historical Reconstruction «Brothers in Arms»» (Βουλγαρία), «Kampfgruppe Bulgarien» (Βουλγαρία) και «Asociata Deutsches Frei-korps» (Ρουμανία).

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition:

Παιδικές χαρές: Πόσο ασφαλείς είναι για τα παιδιά μας – Αυτοψία του Newsbomb.gr σε όλη την Αττική

Ο Street Artist Devoidness εξηγεί γιατί έκανε γκράφιτι την Τζωρτζίνα από την Πάτρα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ