AI υγεία: Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θετικές απόψεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική


Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θετικές απόψεις σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να βελτιώνει τη φροντίδα, αλλά έχουν ανησυχίες για ακούσιες συνέπειες, σύμφωνα με μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Μαΐου στο JAMA Network Open. Ο Dhruv Khullar, M.D., M.P.P., από το Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια έρευνα μεταξύ 3 και 18 Δεκεμβρίου 2019, σε μια υβριδική, βασισμένη σε πιθανότητες, εθνικά αντιπροσωπευτική ηλεκτρονική ομάδα για να εξετάσουν τις αντιλήψεις του κοινού για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διάγνωση και τη θεραπεία. 926 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς πίστευαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έκανε την υγειονομική περίθαλψη πολύ ή κάπως καλύτερη (10,9 και 44,5 τοις εκατό, αντίστοιχα), ενώ λίγοι πίστευαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έκανε την υγειονομική περίθαλψη κάπως ή πολύ χειρότερη (4,3 και 1,9 τοις εκατό, αντίστοιχα). Το 19 τοις εκατό δήλωσε ότι δεν γνώριζε. Συνολικά, το 66 και το 29,8 τοις εκατό είπαν ότι το να ενημερωθούν εάν η τεχνητή νοημοσύνη έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διάγνωση ή τη θεραπεία τους ήταν πολύ και κάπως σημαντική, αντίστοιχα. Συνολικά το 31 και το 40,5%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ήταν πολύ και κάπως άβολα όταν έλαβαν μια διάγνωση από έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που ήταν ακριβής στο 90% των φορών, αλλά ανίκανος να εξηγήσει τη λογική του.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανησυχούσαν πολύ ή κάπως για τις ακούσιες συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της λανθασμένης διάγνωσης, των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής, του λιγότερου χρόνου με τους κλινικούς ιατρούς και του υψηλότερου κόστους υγειονομικής περίθαλψης (91,5, 70,8, 69,6 και 68,4 τοις εκατό, αντίστοιχα). “Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα και τον βαθμό στον οποίο οι κλινικοί γιατροί βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ