Πώς να καταλάβεις ότι το μωρό σου είναι αριστερόχειρας


Αναρωτιέστε αν το μωρό σας θα είναι αριστερόχειρας; Ίσως πρέπει να περιμένετε κάποια χρόνια για να μάθετε. Τα μωρά χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια για να πιάσουν ορισμένα αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει επειδή το να φτάσουν, να αρπάξουν κάτι είναι απλή εργασία που δεν απαιτεί έλεγχο σε συγκεκριμένους, μικρότερους μύες. Η κυριαρχία των χεριών εξελίσσεται μόνο όταν αναπτύσσονται οι λεπτές κινητικές δεξιότητες του μωρού. Μέχρι να αναπτυχθούν αυτές οι δεξιότητες, και τα δύο χέρια παίζουν το ίδιο.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ωστόσο, αυξάνεται και η ικανότητά τους να εκτελούν όλο και πιο περίπλοκες εργασίες. Είναι σε αυτό το σημείο, συνήθως γύρω στα δύο ή τρία χρόνια, που μπορεί να παρατηρήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το ένα χέρι περισσότερο από το άλλο.

Ωστόσο, ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν σημάδια αριστερόχειρα γύρω στο όριο των 18 μηνών. Πώς θα το καταλάβετε; Παρατηρείστε. Ψάχνει για φαγητό ή παιχνίδια με το αριστερό της χέρι όλη την ώρα; Όταν ζωγραφίζει, κρατάει αυτό το πινέλο σε το αριστερό χέρι; Αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε ένα μωρό αριστερόχειρα. Αλλά όχι απαραίτητα: Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να περιμένετε να εδραιώσει πλήρως το χέρι του γύρω στα πέντε ή έξι χρόνια για να είστε σίγουροι.

Ο αριστερόχειρας ή ο δεξιόχειρας έχει πραγματικά σημασία στη ζωή; Κάποιοι σίγουρα το πιστεύουν. Εξάλλου, μόνο το 10 με 12 τοις εκατό των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες. Κάτι που αυτόματα υποδηλώνει μια συγκεκριμένη «ιδιαιτερότητα» στους αριστερούς του κόσμου.

Ιδιαίτεροι ή όχι, οι αριστερόχειρες γεννιούνται, δεν γίνονται: Η γενετική είναι ευθύνεται… τουλάχιστον εν μέρη, για αυτό. Μέχρι πέρυσι, εθεωρείτο ότι η προτίμηση των χεριών προέρχεται από ασύμμετρα γονίδια στον εγκέφαλο. Δύο χέρια, δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, το ένα είναι κυρίαρχο. Όμως αυτό καταρρίπτεται. Γιατί, τα μωρά στη μήτρα δείχνουν ήδη προτίμηση μετακινώντας το ένα χέρι περισσότερο από το άλλο, προτού το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για αυτές τις κινήσεις είναι λειτουργικό. Αποδεικνύεται ότι μέχρι την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα γονίδια στο νωτιαίο μυελό του μωρού δείχνουν ήδη την αρχή της προτίμησης δεξιά-αριστερά – πριν διαμορφωθεί πλήρως η σύνδεση μεταξύ του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν είναι εκεί που ξεκινά η προτίμηση των χεριών. Είναι ο νωτιαίος μυελός!

Αυτό το νέο εύρημα μπορεί κάλλιστα να σταματήσει την εμμονή μας να συνδέουμε το χέρι με το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αυτός είναι ένας αριστερός μύθος που αξίζει να καταρριφθεί: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο καλλιτεχνικοί, επειδή χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο υποτίθεται είναι υπεύθυνο για τη χωρική και οπτική κατανόηση. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, κανείς από εμάς δεν έχει προτίμηση στον δεξιό ή τον αριστερό εγκέφαλο. Όλοι χρησιμοποιούμε εξίσου και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου μας.

Το μόνο πλεονέκτημα που έχουν οι αριστερόχειρες είναι ο αθλητισμός, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει έντονη παρουσία αριστερόχειρων σε διαδραστικά αθλήματα όπως το τένις και το μπέιζμπολ. Γιατί; Θα μπορούσε να είναι ότι οι δεξιόχειρες παίκτες δυσκολεύονται να τους μπλοκάρουν ή ότι ορισμένες κινήσεις είναι πιο εύκολο να εκτελεστούν με αριστερόχειρες. Αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Όλα αυτά είναι να πούμε ότι αν καταλήξετε να αποκτήσετε ένα αριστερόχειρα παιδί, έχετε… λοιπόν, ένα αριστερόχειρα παιδί. Δεν θα είναι διαφορετικός από τους δεξιόχειρες φίλους του – φυσικά, θα είναι διαφορετικός, η δική του εκδοχή του εαυτού του με άπειρες μελλοντικές πιθανότητες μπροστά του. Δάσκαλος, χορευτής, προγραμματιστής υπολογιστών, πιλότος, πωλητής—οι επιλογές του είναι απεριόριστες, ανεξάρτητα από το χέρι που χρησιμοποιεί.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εύχρηστες συμβουλές ανατροφής για να βεβαιωθείτε ότι το αριστερόχειρο παιδί σας θα γίνει ο μαθητής με αυτοπεποίθηση που πρέπει να γίνει.

1. Επενδύστε σε ένα καλό αριστερόχειρο ψαλίδι

Το δεξί ψαλίδι έχει το πιο αιχμηρό μέρος της λεπίδας στην αριστερή πλευρά, οπότε αν ένα παιδί προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει με το αριστερό του χέρι (το οποίο θα κάνει), το θαμπό μέρος της λεπίδας δεν θα κόψει το χαρτί ή το κορδόνι. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι δεν ξέρει πώς να το κόψει μόνο του και σε κανένα παιδί δεν αρέσει αυτό το συναίσθημα. Δεν φταίει αυτό. Το ψαλίδι δεν φτιάχτηκε για αυτόν! Κρατήστε τον με αυτοπεποίθηση να χειροτεχνεί με το δικό του αριστερό ψαλίδι.

2. Όταν μπορείτε, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι

Ενώ πιθανότατα μπορείτε να ξεφύγετε χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για να του μάθετε πώς, ας πούμε, να τρώει με ένα πιρούνι, θα γίνει πιο περίπλοκο εάν θέλετε να μάθετε στο αριστερόχειρο παιδί σας πώς να δένει το παπούτσι του, να χρησιμοποιεί ξυλάκια ή γράψε το όνομά της.

Ως δεξιόχειρας, η μοντελοποίηση αυτών των εργασιών με το αριστερό σας χέρι μπορεί να είναι αινιγματική. Αλλά στην πραγματικότητα έχετε το πλεονέκτημα εδώ! Ως δεξιόχειρας που προσπαθεί να κάνει κάτι με το αριστερό σας χέρι, πιθανότατα θα χρειαστεί να επιβραδύνετε και να σκεφτείτε τα βήματα λίγο πιο προσεκτικά. Επίσης, τα παιδιά συνήθως χρειάζονται τους μεγάλους να επιβραδύνουν όταν διδάσκουν κάτι. Τούτου λεχθέντος, είναι πιθανώς καλή ιδέα να εξασκηθείτε μόνοι σας μερικές φορές προτού του δείξετε πώς να φτιάξει «το λαγουδάκι»!

3. Γιορτάστε τον αριστερόχειρα σας

Είναι αλήθεια ότι οι αριστερόχειρες είναι ασυνήθιστοι. Είναι επίσης αλήθεια ότι είναι ένας δεξιόχειρας κόσμος εκεί έξω. Πολλές κατσαρόλες κουζίνας και κούπες καφέ είναι κατασκευασμένες με χερούλια για δεξιόστροφο προσανατολισμό. Τα δεξιά χέρια παρουσιάζονται για κουνήματα χεριών, όχι για τα αριστερά. Επιπλέον, υπάρχει όλος ο αγκώνας σε ένα γεμάτο τραπέζι: Ένας αριστερός πιθανότατα θα κάθεται δίπλα σε ένα δεξιόχειρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χτυπήσει τους αγκώνες καθώς προσπαθούν να φάνε. Αλίμονο!

Ευτυχώς, για να αναπληρώσουμε αυτές τις αδικίες, υπάρχουν δώρα—όπως τα σημειωματάρια με τη συρμάτινη σπείρα στη δεξιά πλευρά, ώστε οι αριστεροί να μην χρειάζεται να τρίβουν τα χέρια τους με μελάνι στυλό. Όταν μεγαλώνετε ένα αριστερόχειρα παιδί, είναι ωραίο να του αγοράζετε μερικά διασκεδαστικά είδη δώρου για τα γενέθλιά της (εκτός από το ψαλίδι της), ώστε να αισθάνεται σαν το ξεχωριστό κορίτσι που είναι.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ