Σε υψηλά επίπεδα διετίας το spread – Στο 3,53% το δεκαετές ελληνικό ομόλογο


Σε υψηλά επίπεδα διετίας έχει ανέλθει το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, κάτι που δείχνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία.

Το spread διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης, με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 3,53%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 2,32% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,54%.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινούν εντός του Ιούλιου 2022 και το τέλος των αρνητικών βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας να έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, έχουν οδηγήσει σε ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, ανεβάζοντας σημαντικά τα κόστη δανεισμού τόσο για τα κράτη όσο και για τις εταιρείες.

Η ΕΚΤ, όπως και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην εκτόξευση του πληθωρισμού παρά στη μείωση της ανάπτυξης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό σοκ και για αυτόν τον λόγο δεν θα καθυστερήσει τη σύσφιγξη της πολιτικής της. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε το ρεκόρ του 7,5% τον Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ