Χαλάρωση μέτρων: Η Ευρώπη καταργεί την εντολή μάσκας για πτήσεις και αεροδρόμια από σήμερα


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει την εντολή της για μάσκα για επιβάτες σε πτήσεις και αεροδρόμια από σήμερα, μετά από ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών για τον κλάδο των αερομεταφορών. Η σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήση αίρεται στις 16 Μαΐου, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, ενώ σημείωσαν ότι η μάσκα προσώπου εξακολουθεί να είναι μία. από τις καλύτερες προστασίες κατά της μετάδοσης της Covid-19. Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, “ιδιαίτερα τα επίπεδα εμβολιασμού και την φυσικά αποκτηθείσα ανοσία και τη συνοδευτική άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών”, ανέφερε η EASA σε ανακοίνωσή της.

Η κίνηση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τους κανόνες για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της EASA, Patrick Ky. “Για τους επιβάτες και τα αεροπορικά πληρώματα, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην ομαλοποίηση των αεροπορικών ταξιδιών. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Και ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί σθεναρά να φορέσει μάσκα προσώπου, για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά”. Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του ECDC Andrea Ammon είπε ότι «ενώ οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, έχουμε δει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα εμβόλια επέτρεψαν στη ζωή μας να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό».

Υπάρχουν ελπίδες ότι η κατάργηση των εντολών χρήσης μάσκας θα ενισχύσει την αεροπορική και τουριστική βιομηχανία που επλήγη σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει αναβάλει τα ταξίδια ενώ υπήρξαν επιπλέον απαιτήσεις, από τεστ Covid και εμβολιασμούς μέχρι έντυπα εντοπισμού επιβατών και χρήση μάσκας στο αεροσκάφος. Τώρα, πολλές χώρες έχουν εγκαταλείψει τις απαιτήσεις δοκιμών Covid για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες και φόρμες εντοπισμού επιβατών, καθώς σημαντικός αριθμός του πληθυσμού τους είναι πλήρως εμβολιασμένος και ενισχυμένος.

Οι κανόνες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία

Ωστόσο, μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες μπορούν ακόμα να επιλέξουν να συστήσουν ή να απαιτήσουν τη χρήση μάσκας στο αεροπλάνο, σύμφωνα με την EASA, με τους κανόνες που ενδέχεται να συνεχίσουν να διαφέρουν ανά αεροπορική εταιρεία από σήμερα. Για παράδειγμα, οι πτήσεις από ή προς έναν προορισμό όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τις συστάσεις. Οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, πρόσθεσε η EASA, και η κοινωνική απόσταση θα πρέπει να ενθαρρύνεται στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου όπου είναι δυνατόν.

Νέες παραλλαγές της Covid συνεχίζουν να εμφανίζονται και η πανδημία δεν έχει κηρυχτεί επίσημα ότι έχει τελειώσει, με μέρη του κόσμου να εξακολουθούν να βλέπουν μεγάλες εστίες Covid. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να παραμείνουν προσεκτικές, επιμένοντας ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος Covid που είναι πιο μολυσματικό και επικίνδυνο από το προηγούμενο. “Νέες πτητικές οργανικές ενώσεις [παραλλαγές ανησυχίας] ανακαλύπτονται συχνά με ποικίλους βαθμούς διαφυγής ανοσίας και σοβαρότητας συμπτωμάτων”, ανέφερε η EASA. Το προσωπικό του αεροδρομίου, τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συστάσεις και τις απαιτήσεις των εθνικών αρχών της πολιτείας της χώρας που επισκέπτονται, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ