Διαγνωστικά Κέντρα: Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 26, 27 και 28 Μαΐου


Στο πλευρό των Διαγνωστικών Κέντρων βρίσκονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, οι οποίοι στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, ζητώντας την κατάργηση των μνημονιακών περικοπών στην υγεία.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών επανέρχεται με απόφαση κατά πλειοψηφία, επιμένοντας στην αντίθεσή του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου που θίγουν θεμελιωμένα επαγγελματικά δικαιώματα του ιατρικού κόσμου.

Το ΔΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν εξαγγελθεί στις 26,27 και 28/05/2022 με αιτήματα :

  • την κατάργηση του clawback και των συσσωρευτικών εκπτώσεων στις αποζημιώσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου.
  • κάθε παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να αμείβεται στο ακέραιο.
  • το κούρεμα των παλιών καταλογισμών clawback λόγω καταχρηστικότητας εκ μέρους της πολιτείας
    την άμεση θέσπιση διαρθρωτικών ελεγκτικών μηχανισμών ( διαγνωστικά πρωτόκολλα, πρόληψη χωρίς clawback, real time έλεγχος)
  • τη σύνταξη ρεαλιστικών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού
  • τον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων από τους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες, δεδομένου ότι η ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών έχει ανελαστικά κόστη, τα οποία δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό της τελικής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

“Λόγω της πολύχρονης καταχρηστικής εφαρμογής του clawback, διαπιστώνεται απροθυμία των ιατρών να ειδικευθούν σε εργαστηριακές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες εργαστηριακών ιατρών στα Νοσοκομεία”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, οι γιατροί υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι μνημονιακές περικοπές των αμοιβών και αποζημιώσεων του ιατρικού δυναμικού της χώρας, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου του δημοσίου τομέα στα προ του μνημονίου επίπεδα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ