Ψυχικές ασθένειες: Νέα μελέτη εξηγεί γενετικά τη συνύπαρξη πολλαπλών διαταραχών σε ένα άτομο


Μια σειρά από ψυχικές ασθένειες μοιράζονται γενετικές ομοιότητες, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ερευνητές. Η ανακάλυψη αυτή βοηθά να εξηγηθεί γιατί πολλαπλές παθήσεις είναι κοινές μεταξύ ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές, σύμφωνα με τους ερευνητές της νέας μελέτης. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες έχουν δύο ή τρεις παθήσεις και περίπου το ένα τρίτο έχει τέσσερις ή περισσότερες, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους διάγνωσης και νέες θεραπείες για μια σειρά διαταραχών ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. “Αυτή η μελέτη είναι ένα σκαλοπάτι προς τη δημιουργία ενός διαγνωστικού εγχειριδίου που χαρτογραφεί καλύτερα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα βιολογικά”, δήλωσε ο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Grotzinger. Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που δώρισαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια γενετική ανάλυση 11 ψυχικών ασθενειών: σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αγχώδη διαταραχή, νευρική ανορεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύνδρομο Tourette, διαταραχή μετατραυματικού στρες, προβληματική χρήση αλκοόλ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και αυτισμός. Δεν υπάρχει γονίδιο ή σύνολο γονιδίων που να συσχετίζονται και με τις 11 διαταραχές, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια σειρά από υποσύνολα έχουν γενετικές ομοιότητες. Αυτά τα υποσύνολα περιλαμβάνουν τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, τη νευρική ανορεξία και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τη σοβαρή κατάθλιψη και το άγχος.

Για παράδειγμα, το 70% του γενετικού σήματος που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια σχετίζεται επίσης με τη διπολική διαταραχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες διαγνωστικές κατευθυντήριες γραμμές, οι άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται συνήθως και με τις δύο διαταραχές, σημείωσε η ομάδα της μελέτης. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ισχυρή κοινή γενετική μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για μικρότερο σωματότυπο ή χαμηλό δείκτη μάζας σώματος τείνουν επίσης να έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτές τις διαταραχές.

Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 152 γενετικές παραλλαγές που μοιράζονται σε πολλαπλές διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών που είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν ορισμένους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν τα ακριβή αποτελέσματα των παραλλαγών γονιδίων που εντοπίστηκαν στη μελέτη, αλλά η κατανόηση της γενετικής που κρύβεται πίσω από τις διαταραχές τους μπορεί να προσφέρει άνεση σε ορισμένους ασθενείς με πολλαπλές διαταραχές ψυχικής υγείας, σημείωσε ο Grotzinger.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Genetics.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ