Επείγοντα πόνος στο στήθος: Μεγάλες καθυστερήσεις στην περίθαλψη Ισπανόφωνων ασθενών


Ο πόνος στο στήθος, ένα πιθανό σημάδι καρδιακής προσβολής, είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι Ισπανόφωνοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν περιττές καθυστερήσεις είτε στη λήψη περίθαλψης, είτε στην εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είτε στο εξιτήριο. Η μελέτη, που έγινε σε ένα νοσοκομείο στην Ατλάντα, διαπίστωσε ότι μεταξύ 11.000 και πλέον ατόμων που έφτασαν στα επείγοντα με πόνο στο στήθος, οι Ισπανόφωνοι περίμεναν κατά μέσο όρο μισή ώρα περισσότερο από τους λευκούς, τους μαύρους και τους Ασιάτες ασθενείς.

Αυτές οι καθυστερήσεις παρέμειναν ακόμη και μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο. Σε σύγκριση με ασθενείς, οι Ισπανόφωνοι περίμεναν διπλάσιο χρόνο για ένα τελικό σχήμα θεραπείας, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι λόγοι για τις ανισότητες δεν είναι πλήρως σαφείς. Αλλά η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Δρ. Katiria Pintor Jimenez επεσήμανε έναν πιθανό παράγοντα: Υπάρχουν πολύ λίγοι Ισπανοί γιατροί. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι στις ΗΠΑ, οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί υποεκπροσωπούνται στον ιατρικό τομέα: Μια μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι μέχρι το 2019, οι Ισπανόφωνες γυναίκες και άνδρες αντιπροσώπευαν μόνο το 2,5% έως 4% των γιατρών σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι Ισπανόφωνοι είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους πληθυσμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Pintor Jimenez από το Morehouse School of Medicine στην Ατλάντα. Τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να είναι ένας λόγος για τις καθυστερήσεις που υφίστανται οι ισπανόφωνοι ασθενών, είπε, επομένως η ύπαρξη περισσότερων ισπανόφωνων παρόχων μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση αυτού του εμποδίου. Πέρα από τη γλώσσα, όμως, όταν οι ασθενείς και οι γιατροί έχουν μια κοινή πολιτιστική εμπειρία, αυτό μπορεί να υποστηρίξει την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. «Χρειαζόμαστε περισσότερους Ισπανόφωνους γιατρούς», τόνισε ο Χιμένεθ.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Παρασκευή (13/5) σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) που επικεντρώθηκε στην ποιότητα της φροντίδας και πραγματοποιήθηκε στο Reston. Τα ευρήματα βασίζονται σε ιατρικά αρχεία από περισσότερα από 11.000 άτομα που έφτασαν στα επείγοντα του Grady Memorial Hospital το 2020, όλα με πόνο στο στήθος.

Κατά μέσο όρο, οι Ισπανόφωνοι περίμεναν 99 λεπτά για να λάβουν θεραπεία, να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πάρουν εξιτήριο από τα επείγοντα — έναντι 71 λεπτών μεταξύ όλων των άλλων ασθενών. Και μεταξύ των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, οι Ισπανόφωνοι ασθενείς αντιμετώπισαν καθυστέρηση στη λήψη ενός σχεδίου θεραπείας, όπως περαιτέρω εξετάσεις: Περίμεναν κατά μέσο όρο 86 λεπτά, ενώ άλλοι ασθενείς περίμεναν το μισό χρόνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ