Αθλητισμός: Η απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα [vid]


Η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία ενισχύει την απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης, υπεύθυνης για την καλή αίσθηση, δείχνει μια νέα μελέτη. Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι παίζει βασικό ρόλο στην κίνηση, τα κίνητρα και τη μάθηση.

Οι ειδικοί έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι το τακτικό τρέξιμο αυξάνει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και μπορεί να προστατεύσει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τις αυξήσεις που προκαλούνται από την άσκηση στη χημική ουσία ντοπαμίνη που παράγεται από τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) και τα επίπεδα ντοπαμίνης με βελτιώσεις στη μάθηση και τη μνήμη. Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος αλληλεπίδρασης αυτών των τριών παραγόντων παρέμενε μέχρι τώρα ασαφής.

Με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU Grossman, η νέα μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρεχαν σε τροχό για 30 ημέρες είχαν 40% αύξηση στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στο ραχιαίο στρώμα, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κίνηση, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα ποντίκια που δεν ασκούνταν. Τα ποντίκια δρομείς παρουσίασαν επίσης σχεδόν 60% αύξηση στα επίπεδα BDNF σε σύγκριση με εκείνα που δεν έτρεχαν. Συγκεκριμένα, η αύξηση της απελευθέρωσης ντοπαμίνης παρέμεινε αυξημένη ακόμη και μετά από μια εβδομάδα ανάπαυσης. Επιπλέον, όταν τα επίπεδα του BDNF μειώθηκαν τεχνητά, το τρέξιμο δεν οδήγησε σε επιπλέον απελευθέρωση ντοπαμίνης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το BDNF παίζει βασικό ρόλο στις μακροχρόνιες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα του τρεξίματος», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και νευροβιολόγος Guendalina Bastioli, PhD. «Όχι μόνο αυτά τα αποτελέσματα εξηγούν γιατί η άσκηση σε κάνει να κινείσαι, να σκέφτεσαι και να νιώθεις καλύτερα, αλλά δείχνουν επίσης ότι αυτά τα οφέλη συνεχίζονται ακόμα κι αν δεν γυμνάζεσαι καθημερινά», προσθέτει ο Bastioli, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Νευροεπιστημών στο NYU Langone Health.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ