Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συνάντηση με Μπάιντεν – Ειλημμένη απόφαση για την απόκτηση των F-35


Απόλυτα θετικά κύλησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη ημέρα του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ η οποία κορυφώθηκε στον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στο «τραπέζι» του Οβάλ Γραφείου το ενεργειακό, η προκλητικότητα των Τούρκων και η απόκτηση των F-35.

Το πρώτο 24ωρο παρουσίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με τη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του και προς τιμήν των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που γιορτάστηκαν με έναν χρόνο καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας. Η συνάντηση των δυο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου κράτησε περίπου μια ώρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την έκβασή της και από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπάιντεν συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της ενεργειακής κρίσης, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια των δηλώσεων των δυο ηγετών ο μεν Αμερικανός πρόεδρος επάινεσε τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της ρωσικής εισβολής, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η χώρα μας στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσης στο ενεργειακό.

Στο «τραπέζι» τέθηκε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και κατά την ομιλία του πριν από τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο έκανε σαφές πως δεν θα μείνει αναπάντητη καμία προσπάθεια παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόσο στην κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν όσο και στις δηλώσεις του, έθεσε ξανά επί τάπητος το Κυπριακό ζητώντας να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ απορρίπτοντας τη λύση των δυο κρατών που προωθεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, Μπάιντεν και Μητσοτάκης συζήτησαν και για το θέμα των F-35. Επί της ουσίας γνωστοποιήθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, αναμένεται σύντομα να σταλεί επίσημα το request για την υπογραφή προσυμφώνου έτσι ώστε να ενταχθεί στα πρόγραμμα η ελληνική πλευρά. Μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκε το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Lockheed Martin για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αν το πρόγραμμα για τα F-35 προχωρήσει, τότε τα νέα αεροσκάφη θα αναμένονται στην Ελλάδα το 2028. Όπως τονίζουν, πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ακόμα κι αν προχωρήσει η επένδυση, το πλειοψηφικό ποσοστό θα ανήκει στην ΕΑΒ, ήτοι στο ελληνικό δημόσιο.

Την Τρίτη (17/5), στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 02:10 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ