Δημοψήφισμα Ελβετοί: Μεταβαίνουν στην «εικαζόμενη συγκατάθεση» για δωρεές οργάνων


Δημοψήφισμα Ελβετοί: Οι Ελβετοί ψηφοφόροι υιοθέτησαν ένα νέο σύστημα «opt-out» δωρεών οργάνων: όσοι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον πρέπει να το λένε ρητά – Η Ελβετία ψήφισε την Κυριακή για να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα οργάνων μεταμόσχευσης καθιστώντας τους πάντες δυνητικούς δότες μετά θάνατον, εκτός εάν έχουν ρητώς αντιταχθεί. Η νομική αλλαγή, η οποία εγκρίθηκε από το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή από το τρέχον σύστημα.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους, οι μεταμοσχεύσεις είναι δυνατές μόνο εάν ο αποθανών συναινούσε όσο ζούσε — και οι επιθυμίες του είναι συχνά άγνωστες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η απόφαση επαφίεται στους συγγενείς — οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγουν τη μη δωρεά οργάνων. Αυτό έχει αφήσει πολλούς από αυτούς που χρειάζονται μεταμόσχευση να περιμένουν μάταια για ένα όργανο.

Στα τέλη του 2021, περισσότεροι από 1.400 ασθενείς περίμεναν μεταμόσχευση οργάνων στην Ελβετία, μια χώρα περίπου 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρυσι, 166 νεκροί δώρησαν τα όργανά τους στην Ελβετία και μεταμοσχεύτηκαν συνολικά 484 όργανα από νεκρούς δότες.

Ωστόσο, 72 άνθρωποι πέθαναν το 2021 ενώ περίμεναν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, σύμφωνα με την οργάνωση Swisstransplant.

«Το κοινό έχει δείξει ότι είναι έτοιμο να δώσει μια ευκαιρία στους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής», δήλωσε ο διευθυντής της Swisstranspant, Franz Immer.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις καθυστερήσεις, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θέλησαν να αλλάξουν τον νόμο σε ένα μοντέλο «εικαζόμενης συναίνεσης», κάτι που έχει ήδη υιοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον πρέπει να το λένε ρητά.

Όσοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες τους θα θεωρηθεί ότι είναι υπέρ.

Ωστόσο, οι συγγενείς θα εξακολουθούσαν να έχουν λόγο.

Οι κανόνες θα ισχύουν μόνο για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Οι ιατρικές συνθήκες για τη δωρεά παραμένουν οι ίδιες: μόνον άτομα που πεθαίνουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου μπορούν να δωρίσουν τα όργανά τους και δύο γιατροί πρέπει να επιβεβαιώσουν τον θάνατο. –

Εξέλιξη όχι επανάσταση – Σύμφωνα με τους εισερχόμενους νόμους, οι συγγενείς μπορούν να αρνηθούν εάν γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι το ενδιαφερόμενο άτομο θα είχε επιλέξει να μη δωρίσει όργανο.

Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με συγγενείς, δεν επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων. «Δεν είναι επανάσταση, αλλά εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Alain Berset μετά το αποτέλεσμα.

Δεν είχαν συμφωνήσει όλοι με τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Μια ομάδα με επικεφαλής μια μαία και έναν γιατρό, με την υποστήριξη ορισμένων θεολόγων και νομικών, καθώς και της λαϊκιστικής και θρησκευτικής δεξιάς, συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές για να αναγκάσει το θέμα σε δημοψήφισμα. Ισχυρίστηκαν ότι ήταν ηθικά αμφίβολο να υποθέσει κανείς ότι κάποιος που δεν έχει ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες του θα συναινούσε να δωρίσει ένα όργανο.

Επέμειναν στην ανάγκη οι ασθενείς να παρέχουν ρητή, ενημερωμένη συγκατάθεση πριν από οποιαδήποτε και όλες τις ιατρικές διαδικασίες. Προειδοποίησαν επίσης ότι η μετατόπιση θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στους συγγενείς του θανόντος, οι οποίοι μπορεί να μην τολμούσαν να αρνηθούν, από φόβο ότι θα θεωρούνταν εγωιστές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ