ΠΟΥ: Μη βιώσιμη η πολιτική της Κίνας για “μηδενική COVID” λόγω της Omicron


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι η ακραία προσέγγιση της Κίνας για τον περιορισμό του κορωνοϊού δεν είναι βιώσιμη λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης της παραλλαγής όμικρον, αλλά σημείωσε ότι η πολιτική της υγειονομικής διαχείρισης που θα ακολουθήσει κάθε χώρα εναπόκειται στην ίδια. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (17/5), ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους περιέγραψε τη στρατηγική της Κίνας «μηδενικού COVID», όπως είναι ευρέως γνωστή, ως «μη βιώσιμη», την ώρα που παρόμοιες εκτιμήσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν έντονη κριτική από την Κίνα.

«Γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό και έχουμε καλύτερα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, γι’ αυτό η διαχείριση του ιού θα πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθήσαμε στην αρχή της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τέντρος και πρόσθεσε ότι ο ιός είχε αλλάξει σημαντικά από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019, όταν η Κίνα σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή του με lockdown.

Ο Τέντρος σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είχε επανειλημμένα συμβουλέψει Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τις προτεινόμενες στρατηγικές περιορισμού του κορωνοϊού, αλλά διευκρίνισε ότι «όσον αφορά την επιλογή των πολιτικών υγειονομικής διαχείρισης, εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την κρίση». Η εφαρμογή της πολιτικής του μηδενικού COVID-19 στην Κίνα έχει προκαλέσει σημαντική δυσαρέσκεια και ελλείψεις τροφίμων στη Σαγκάη, όπου ορισμένοι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα για περισσότερο από ένα μήνα.

Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι ο οργανισμός αναγνώρισε ότι η Κίνα είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση με τον COVID-19 πρόσφατα και επαίνεσε τις αρχές για τη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε πολύ χαμηλό επίπεδο. «Κατανοούμε γιατί η αρχική απάντηση της Κίνας ήταν να προσπαθήσει να καταστείλει τις μολύνσεις στο μέγιστο επίπεδο (αλλά) αυτή η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη και άλλα στοιχεία της στρατηγικής απάντησης πρέπει να ενισχυθούν», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ράιαν και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστούν. Την ίδια ώρα τόνισε ότι «μια στρατηγική μόνο για την καταστολή δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος εξόδου από την πανδημία για καμία χώρα».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος διευκρίνισε ακόμη ότι ο οργανισμός προσπαθεί να πείσει τη Βόρεια Κορέα και την Ερυθραία να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. «Ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθύτατα για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος και υπάρχει ανησυχητικός αριθμός ανθρώπων με υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ