Αντηλιακά: Τι πρέπει να προσέχετε για να τα χρησιμοποιείτε σωστά


Τα αντηλιακά πρέπει να περάσουν από ορισμένες δοκιμές πριν πωληθούν και να πάρουν στη συνέχεια την έγκριση του FDA. Αλλά πώς πρέπει να τα χρησιμοποιούμε και ποια είναι τα μέτρα προστασίας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα μέλη της οικογένειάς μας από το ηλιακό έγκαυμα, τον καρκίνο του δέρματος, την πρώιμη γήρανση του δέρματος και άλλους κινδύνους υπερέκθεσης στον ήλιο;

Βασικές συμβουλές για την ασφάλειά μας από τον ήλιο

Περιορίστε το χρόνο στον ήλιο, ειδικά μεταξύ των ωρών 10:00 και 14:00, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες.
Φορέστε ρούχα για να καλύψετε το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, παντελόνια, γυαλιά ηλίου και καπέλα με φαρδύ γείσο.
Χρησιμοποιείτε αντηλιακά ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 15 και άνω σύμφωνα με τον τύπο του δέρματός σας.
Βάζετε εκ νέου αντηλιακό κάθε δύο ώρες και πιο συχνά αν ιδρώνετε ή έρχεστε σε επαφή με το νερό.

Ο σωστά τρόπος να βάλετε αντηλιακά

Εφαρμόστε αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα σας 15 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε, επίσης, αρκετή ποσότητα για να καλύψετε ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα σας αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα.

Μην ξεχνάτε να βάζετε αντιηλιακή προστασία στα εξής σημεία:

  • Αυτιά
  • Μύτη
  • Χείλη
  • Στο πίσω μέρος των χεριών
  • Στις πτυχώσεις των ποδιών, πίσω από το γόνατο και στον αστράγαλο
  • Κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών καθώς και σε περιοχές της κεφαλής που εκτίθεται με φαλάκρα ή αραίωση μαλλιών

Μην ξεχνάτε πως τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι πιθανό να απορροφήσουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια από τους ανθρώπους με σκούρο δέρμα υπό τις ίδιες συνθήκες.
Δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό κατά συνέπεια επιβάλλεται τουλάχιστον κάθε δύο ώρες να βάζετε εκ νέου. Τα αντηλιακά με την ένδειξη «ανθεκτικά στο νερό» πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμή σύμφωνα με την απαιτούμενη διαδικασία δοκιμής SPF. Οι ετικέτες πρέπει να αναφέρουν εάν το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό για 40 λεπτά ή 80 λεπτά όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε και όλα τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν οδηγίες για το πότε πρέπει να κάνετε μια νέα επάλειψη σε πρόσωπο και σώμα.

Πώς θα αποθηκεύσετε τα αντηλιακά σας

Για να διατηρήσετε το αντηλιακό σας σε καλή κατάσταση, ο FDA συνιστά οι συσκευασίες των αντηλιακών να μην εκτίθενται σε άμεσο ήλιο. Συνεπώς προστατέψτε το αντηλιακό σας τυλίγοντάς το σε πετσέτα ή κρατώντας το στη σκιά. Οι συσκευασίες των αντηλιακών μπορούν επίσης να διατηρηθούν στο ψυγείο.

Αντηλιακά για βρέφη και παιδιά

Τα αντηλιακά δεν συνιστώνται για βρέφη. Ο FDA συνιστά τα βρέφη να διατηρούνται μακριά από τον ήλιο κατά τις ώρες 10:00 – 14:00, και να μην εκτίθενται στον ήλιο. Τα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ενήλικες να πάθουν ένα εξάνθημα ως παρενέργεια ενός αντηλιακού. Η καλύτερη προστασία για τα βρέφη είναι να κρατηθούν μακριά από τον ήλιο. Όπως και να έχει, όμως, ρωτήστε τον παιδίατρό σας πριν εφαρμόσετε αντηλιακό σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών.

Για παιδιά άνω των έξι μηνών, ο FDA συνιστά τη χρήση αντηλιακών σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας Drug Facts.

Αντηλιακά συστατικά

Κάθε φαρμακευτικό ή καλλυντικό προϊόν έχει ενεργά συστατικά και ανενεργά. Στην περίπτωση των αντηλιακών, τα ενεργά συστατικά είναι αυτά που προστατεύουν το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV του ήλιου. Τα ανενεργά συστατικά είναι όλα τα άλλα συστατικά που δεν είναι ενεργά συστατικά, όπως το νερό ή το λάδι που μπορεί να εμπεριέχει στη σύνθεσή του ένα αντηλιακό.

Το αντηλιακό που θα αγοράσετε πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συστατικά:

  • Αβοβενζόνη
  • Κινναμωμικά
  • Διοξείδιο του τιτανίου
  • Σαλικυλικά
  • Οξείδιο του ψευδαργύρου

Αν και η προστατευτική δράση των αντηλιακών προϊόντων λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια του δέρματος, υπάρχουν ενδείξεις ότι τουλάχιστον ορισμένα αντηλιακά δραστικά συστατικά μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος και να εισέλθουν στο σώμα. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη διεξαγωγή μελετών για να προσδιοριστεί εάν και σε ποιο βαθμό η χρήση αντηλιακών προϊόντων σύμφωνα με τις οδηγίες μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια, χρόνια, συστηματική έκθεση σε αντηλιακά δραστικά συστατικά.

Ημερομηνίες λήξης αντηλιακών

Οι κανονισμοί του FDA απαιτούν όλα τα αντηλιακά και άλλα μη συνταγογραφούμενα καλλυντικά ή φάρμακα να έχουν ημερομηνία λήξης, εκτός εάν οι δοκιμές σταθερότητας που διεξάγονται από τον κατασκευαστή έχουν δείξει ότι το προϊόν θα παραμείνει αναλλοίωτο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ένα αντηλιακό προϊόν που δεν έχει ημερομηνία λήξης θα πρέπει να θεωρείται λήξαν τρία χρόνια μετά την αγορά του.

Για να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας παρέχει την αντηλιακή προστασία που υπόσχεται στην ετικέτα του, ο FDA συνιστά να μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους (εάν υπάρχει) ή που δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δεν αγοράστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Τα αντηλιακά που έχουν λήξει θα πρέπει να πετιούνται, επειδή δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι παραμένουν ασφαλή και πλήρως αποτελεσματικά.

Αντηλιακά από άλλες χώρες

Στην Ευρώπη και σε ορισμένες άλλες χώρες, τα αντηλιακά εμπίπτουν στην κατηγορία των καλλυντικών και δεν πωλούνται ως φάρμακα. Προσπαθήστε να επιλέγετε επώνυμα αντηλιακά διαφορετικά για το πρόσωπο, τα χείλη και το σώμα. Μην τσιγκουνεύεστε να δαπανήσετε χρήματα καθώς η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ