Γάλα: Πότε μπορούν τα παιδιά να πιούν αγελαδινό


Απο τις πιο βασικές ερωτήσεις που κάνει  μια νέα μητέρα για το παιδί της είναι για την διατροφή του. Για παράδειγμα το γάλα. Οι γιατροί δεν συνιστούν να δίνετε στο μωρό σας αγελαδινό γάλα πριν κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του.

Μπορεί ένα μωρό να πιει αγελαδινό γάλα;

Σκέφτεστε να δώσετε στο μωρό σας αγελαδινό γάλα αλλά δεν ξέρετε πόσο νωρίς μπορείτε να του το δώσετε; Οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς πρέπει να περιμένουν μέχρι το μωρό τους να γίνει ενός έτους για να καταναλώσουν αγελαδινό γάλα—και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συμβουλεύει το ίδιο.

Τα μικρά μωρά δεν μπορούν να αφομοιώσουν σωστά το αγελαδινό γάλα επειδή τα νεφρά τους δεν είναι αρκετά ώριμα. Η υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών και μετάλλων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό και «μικρο-αιμορραγίες» στο πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει το αγελαδινό γάλα με σοβαρή αφυδάτωση σε μικρά παιδιά.

Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα δεν μπορεί να προσφέρει στα μωρά όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (που περιέχονται στο γάλα σε σκόνη ή αλλιώς φόρμουλα) που χρειάζονται μια συγκεκριμένη ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα, δεν περιέχει αρκετή βιταμίνη Ε, απαραίτητα λιπαρά οξέα ή σίδηρο. «Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σιδηροπενική αναιμία σε ορισμένα μωρά, καθώς η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και το έντερο, οδηγώντας σε απώλεια αίματος στα κόπρανα», λέει η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία.

Τι να πιεί το μωρό εάν δεν εχω αγελαδινό γάλα

Εκτός από το αγελαδινό γάλα, θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται και άλλα γάλατα (π.χ. κατσικίσιο γάλα, σοκολατούχο, με γεύση βανίλια ή φράουλα) μέχρι το μωρό σας να γίνει ενός έτους.

Το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα ενισχυμένη με σίδηρο είναι η καλύτερη για τα μωρά.

Εάν ωστόσο αντιμετωπίζετε πραγματικά πρόβλημα με την εξασφάλιση της φόρμουλας, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) λέει ότι μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας πλήρες αγελαδινό γάλα εάν είναι άνω των 6 μηνών — αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφύγετε να δίνετε αγελαδινό γάλα σε μωρά που χρειάζονται ειδικά προϊόντα για τροφικές δυσανεξίες ή πεπτικά προβλήματα.

Επειδή το AAP συνήθως δεν συμβουλεύει να δίνεται αγελαδινό γάλα σε βρέφη, δεν έχουν να προτείνουν συγκεκριμένη ποσότητα. Τούτου λεχθέντος, τα παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 7.874 kg την ημέρα.

Εάν ταΐζετε προσωρινά το μωρό σας με αγελαδινό γάλα, φροντίστε πάντα να λαμβάνει αρκετό σίδηρο για να αποτρέψετε την αναιμία. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει πολλές στερεές τροφές που περιέχουν σίδηρο στη διατροφή τους ενώ χρησιμοποιείτε πλήρες αγελαδινό γάλα», λέει το AAP. «Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για να δώσετε στο μωρό σας ένα συμπλήρωμα σιδήρου».

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ