Κορωνοϊός θνησιμότητα: Τα οιστρογόνα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σοβαρής νόσου


Βρετανοί ερευνητές που παρακολούθησαν περισσότερες από 5.400 γυναίκες με COVID κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναφέρουν ότι όσες έλαβαν οιστρογόνα είχαν 78% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός έξι μηνών από τη διάγνωση. Σχεδόν το 5% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) πριν από τη διάγνωση COVID. Η HRT χρησιμοποιείται για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις και η αϋπνία που προκαλούνται από χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την εμμηνόπαυση. «Θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να προτείνουμε φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα ως θεραπεία για τον COVID», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Christopher Wilcox, ακαδημαϊκός κλινικός συνεργάτης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την υγεία του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Ωστόσο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι οι άνδρες με COVID είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να νοσηλευτούν και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πρόσφατα στοιχεία από 38 χώρες δείχνουν επίσης ότι οι άνδρες έχουν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID σε σχέση με τις γυναίκες. “Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλότερη σοβαρότητα μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19”, δήλωσε ο Wilcox. «Πιο πρόσφατα», πρόσθεσε, «υπήρξαν μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει προστατευτική δράση από φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, συμπεριλαμβανομένης της HRT και του συνδυασμένου από του στόματος αντισυλληπτικού χαπιού». Ωστόσο, πρόσθεσε, τα στοιχεία δεν ήταν συνεπή.

Για να μάθουν περισσότερα, ο Wilcox και οι συνεργάτες του εξέτασαν ιατρικά αρχεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προέρχονται από μια μεγάλη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Από περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες σε αυτή τη βάση δεδομένων, 5.451 είχαν διαγνωστεί με COVID έως το τέλος Ιουνίου 2020. Σε καμία δεν χορηγήθηκε προληπτικά HRT ως θεραπεία μετά τη διάγνωση COVID. Και οι περισσότερες δεν είχαν κάνει ορμονοθεραπεία προηγουμένως. Όμως 235 ασθενείς είχαν λάβει θεραπευτική αγωγή HRT κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Για όλες τις γυναίκες, ο κίνδυνος θανάτου εντός έξι μηνών από τη διάγνωση του κορωνοϊού ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, παχύσαρκες και/ή πάλευαν με άλλες ασθένειες. Οι γυναίκες που λάμβαναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι όσες έπαιρναν HRT αντιμετώπιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο. Ο Wilcox εξηγεί: «Πιστεύεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να σχετίζονται με αυξημένες ανοσολογικές αποκρίσεις». «Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες έχουν υψηλότερη και ταχύτερη απόκριση αντισωμάτων για τον COVID… σε σύγκριση με τους άνδρες», πρόσθεσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να προτείνουμε φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα ως θεραπεία για τον COVID».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 17 Μαΐου στο περιοδικό Family Practice.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ