Ακμή θεραπεία: Η λύση μπορεί να βρίσκεται στα Ω3-Μελέτη


Μια μελέτη στη Γερμανία έχει επισημάνει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο, τον άγριο σολομό, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους – ως θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μείωση της ακμής. Μεταξύ 100 συμμετεχόντων με ακμή, περίπου το 94% είχαν χαμηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους, ανακάλυψε η μελέτη. Πολλοί είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που είναι γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή ακμής. «Ως κάποια που αγαπά να θεραπεύει την ακμή και εκτελεί κλινικές δοκιμές, βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη μελέτη», δήλωσε η Δρ Sandra Johnson, δερματολόγος στο Fort Smith, Ark. Johnson, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έχουμε εξαιρετικές θεραπείες για την ακμή, αλλά έχουν οικονομικό κόστος καθώς και πιθανές παρενέργειες», σημείωσε η Τζόνσον. «Θα ήταν πιο φυσικό, λιγότερο επικίνδυνο και λιγότερο δαπανηρό να τροποποιήσουμε τη διατροφή για τη θεραπεία της ακμής», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Η έρευνα που παρουσιάζεται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται συνήθως σε μη εκτρεφόμενα ψάρια, φύκια και άλλες φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των σπόρων. Οι ερευνητές είπαν ότι τα λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή διεγείροντας το σώμα να παράγει αντιφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες Ε1 και Ε3 και λευκοτριένη Β5 και μειώνοντας τα επίπεδα του IGF-1 (αναπτυξιακός παράγοντας που μοιάζει με ινσουλίνη και είναι γνωστό ότι προκαλεί ακμή).

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Anne Gürtler είπε ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές επιλογές τους ως μέρος μιας σύγχρονης θεραπευτικής προσέγγισης για την ακμή. Η ίδια εργάζεται στο τμήμα δερματολογίας και αλλεργίας στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian στο Μόναχο της Γερμανίας. Όταν η ομάδα της ανέλυσε δείγματα αίματος συμμετεχόντων, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι είχαν επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κάτω από τις συνιστώμενες ποσότητες από 8% έως 11%. Εξετάζοντας τις ατομικές δίαιτες, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά ρεβίθια και φακές, ενώ απείχαν από το ηλιέλαιο, είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3. Το ηλιέλαιο έχει βρεθεί σε παλαιότερες έρευνες ότι επιδεινώνει την ακμή.

Οι ασθενείς της μελέτης που είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα IGF-1. Όσοι είχαν σοβαρά ελλείμματα σε ωμέγα-3, χαμηλότερα από 4%, είχαν ακόμη περισσότερη ορμόνη IGF-1.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ