Αθλητισμός παιδιά: Οι παιδικοί σταθμοί δεν παρέχουν αρκετές ευκαιρίες άσκησης [vid]


Η εθνική καθοδήγηση για τα προγράμματα παιδικής μέριμνας στις ΗΠΑ προτείνει την παροχή τουλάχιστον δύο ευκαιριών την ημέρα για σωματική δραστηριότητα των παιδιών, συνολικής διάρκειας 60 έως 90 λεπτών. Ενώ η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το 74% των προγραμμάτων παρείχαν αρκετές ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, μόνο τα μισά έδωσαν στα παιδιά τον συνιστώμενο χρόνο και μόλις το 43% τους έδωσε αρκετές ευκαιρίες και αρκετό χρόνο.

“Τα παιδιά που είναι λιγότερο δραστήρια έχουν φτωχότερη φυσική κατάσταση και συντονισμό, υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μικρότερη διάρκεια προσοχής και φτωχότερη γνωστική ανάπτυξη”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lauren Olsho, ειδικός σε θέματα υγείας στο Abt Associates στο Rockville, Md. “Το 60% των παιδιών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε κάποιο είδος παιδικής μέριμνας κατά μέσο όρο περίπου 30 ώρες την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώροι παιδικής φροντίδας είναι η κύρια ευκαιρία για πολλά παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια».

Για τη μελέτη, η ομάδα της Olsho παρατήρησε 96 παιδικά κέντρα και 131 προγράμματα Head Start για να δει πόση σωματική δραστηριότητα είχαν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τόσο μέσα στην τάξη όσο και εκτός. Τα παιδιά ήταν ανενεργά περίπου το 25% του χρόνου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μεσημεριανοί ύπνοι και η ώρα του φαγητού, σημείωσε. «Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν ο χρόνος που τα μαθήματα ήταν καθιστικά, με τα περισσότερα παιδιά να κάθονται ή να ξαπλώνουν», τόνισε η Olsho. Οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανατροπή αυτών των τάσεων, προσέθεσε.

Όπως είπε, “η εύρεση τρόπων για να κάνετε τα παιδιά να κινούνται σε εσωτερικούς χώρους – πάρτι χορού, μουσικά παιχνίδια, διατάσεις ή ασκήσεις ισορροπίας – είναι ζωτικής σημασίας όταν υπάρχει κακός καιρός”. Επίσης πρότεινε στους γονείς να ελέγχουν τον υπαίθριο χώρο παιχνιδιού όταν επιλέγουν προγράμματα παιδικής φροντίδας. “Αν δεν έχουν παιδική χαρά, ρωτήστε αν υπάρχει κάπου κοντά να πάνε τα παιδιά να παίξουν”, συνέστησε η Olsho και προσέθεσε: “Και ελέγξτε το ημερήσιο πρόγραμμα για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο προγραμματισμένες υπαίθριες συνεδρίες παιχνιδιού κάθε μέρα”.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 18 Μαΐου στο περιοδικό Pediatrics.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ