Συναγερμός για την «ευλογιά των πιθήκων»: «Τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση» λέει ο Μαγιορκίνης


Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο, για την «ευλογιά των πιθήκων» καθώς κρούσματα εντοπίστηκαν σε χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, μετά τη Βρετανία, κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Πορτογαλία αλλά και στην Ισπανία.

Πιο αναλυτικά, έξι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στην Πορτογαλία και περισσότερα από 12 είναι ύποπτα κρούσματα, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Η Ισπανία έχει υπό επιτήρηση οκτώ άτομα, ενώ πραγματοποιούνται δοκιμές για την επιβεβαίωση του ιού.

Στη Βρετανία βρέθηκαν ακόμη τέσσερα άτομα με την «ευλογιά των πιθήκων», με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκεί να ανέρχεται σε επτά. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας δήλωσαν μάλιστα πως γιατροί και νοσοκόμες θα παροτρύνονται να φορούν επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας όταν εξετάζουν ασθενείς με νέο εξάνθημα. Ενώ όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα θα πρέπει να τηλεφωνούν πριν πάνε σε νοσοκομεία.

Στο θέμα αναφέρεται με ανάρτησή του στα social media ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον καθηγητή:

«Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:

1) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν).

2) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες.

3) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου».

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει. Και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς».

Και καταλήγει στην ανάρτησή του: «Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η «ευλογιά των πιθήκων» είναι μία σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έως και 1 στους 10 από τους μολυσμένους. Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω σωματικών υγρών.

Βασικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση εξανθήματος αρχικά στο πρόσωπο. Τα εξαμνθήματα σταδιακά εξαπλώνονται στα άκρα και στο σώμα και μπορεί να μοιάζουν με ανεμοβλογιά.

Επιπρόσθετα, μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται: Υψηλός Πυρετός, Πονοκέφαλος, Μυϊκοί πόνοι, Οσφυαλγία, Πρησμένοι αδένες, Τρέμουλο ή ρίγη, Εξάντληση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ