Ενδοοικογενειακή βία: Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;


Το να παρακολουθείς τη βία μεταξύ των γονιών σου είναι τραυματικό όταν συμβαίνει, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το τραύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.  Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 17.700 Καναδούς ενήλικες που συμμετείχαν σε μια εθνική έρευνα για την ψυχική υγεία. Από αυτούς τους ερωτηθέντες, οι 326 είπαν ότι έγιναν μάρτυρες γονικής ενδοοικογενειακής βίας περισσότερες από 10 φορές πριν από την ηλικία των 16 ετών, η οποία ορίστηκε ως χρόνια.

Η επίδραση της ενδοοικογενειακής βίας στην ενήλικη ζωή μας

Μεταξύ εκείνων που είχαν εκτεθεί σε χρόνια γονική ενδοοικογενειακή βία κατά την παιδική τους ηλικία, το 22,5% είχε σοβαρή κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του, το 15% είχε αγχώδη διαταραχή και σχεδόν το 27% είχε διαταραχή κατάχρησης ουσιών. Συγκριτικά, τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων χωρίς ιστορικό βίας μεταξύ των γονέων τους ήταν 9%, 7% και 19%, αντίστοιχα. “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων αρνητικών εκβάσεων της χρόνιας ενδοοικογενειακής βίας για τα παιδιά, ακόμη και όταν τα ίδια τα παιδιά δεν κακοποιούνται”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

“Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την ενδοοικογενειακή βία και να υποστηρίξουν τόσο τους επιζώντες αυτής της κακοποίησης όσο και τα παιδιά τους”, πρόσθεσε η Fuller-Thomson σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Deirdre Ryan-Morissette, “Πολλά παιδιά που εκτίθενται στην ενδοοικογενειακή βία των γονιών τους παραμένουν συνεχώς σε επαγρύπνηση και διαρκώς ανήσυχα, φοβούνται ότι οποιαδήποτε. Η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε επίθεση. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεκαετίες αργότερα, όταν γίνουν ενήλικες, όσοι έχουν ιστορικό [γονικής ενδοοικογενειακής βίας] έχουν αυξημένο επιπολασμό αγχωδών διαταραχών”.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 12 Απριλίου στο Journal of Family Violence. Από τη θετική πλευρά, περισσότεροι από τρεις στους πέντε ενήλικες που βίωσαν χρόνια βία μεταξύ των γονιών τους κατά την παιδική τους ηλικία είχαν εξαιρετική ψυχική υγεία, ευτυχισμένοι/ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και πολύ κοινωνικοί, σημείωσαν οι ερευνητές. “Ενθαρρυνθήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι τόσοι πολλοί ενήλικες ξεπέρασαν την έκθεσή τους σε αυτές τις πρώιμες αντιξοότητες και είναι απαλλαγμένοι από ψυχικές ασθένειες και ευδοκιμούν”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Shalhevet Attar-Schwartz, καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας στα Εβραϊκά. Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ. “Η ανάλυσή μας έδειξε ότι η κοινωνική υποστήριξη ήταν ένας σημαντικός παράγοντας”, πρόσθεσε. “Μεταξύ εκείνων που είχαν βιώσει [γονική ενδοοικογενειακή βία], εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν εξαιρετική ψυχική υγεία”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ