Μοναξιά: Η προσωπικότητα και η παιδική ηλικία συνδέονται με τη μοναξιά στους ενήλικες


Οι περιστάσεις της ζωής κατά την παιδική ηλικία – όπως το να έχεις λιγότερους φίλους και αδέλφια, τις σχέσεις χαμηλής ποιότητας με τους γονείς, την κακή υγεία και το μεγάλωμα σε φτωχότερο νοικοκυριό – όλα συσχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό μοναξιάς σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE της Sophie Guthmuller του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Βιέννης, Αυστρία. Η μοναξιά είναι ένα αυξανόμενο θέμα ενδιαφέροντος την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με κακή υγεία και αυξάνεται με την ηλικία. Η μοναξιά συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών καταστάσεων, επιδείνωση της σωματικής υγείας και συνδέεται με τη θνησιμότητα και την υψηλότερη χρήση υγειονομικής περίθαλψης.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στη νέα μελέτη, ο Guthmuller χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μεγάλη διακρατική έρευνα για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE), η οποία συλλέγει πληροφορίες από άτομα σε όλη την Ευρώπη ηλικίας 50 ετών και άνω για την υγεία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα κοινωνικά και οικογενειακά δίκτυα. Η μοναξιά μετρήθηκε με την κλίμακα μοναξιάς R-UCLA. Ο Guthmuller διαπίστωσε ότι ενώ η κακή υγεία είναι ο κύριος παράγοντας που σχετίζεται με τη μοναξιά σε μεγαλύτερη ηλικία, εξηγώντας το 43,32% της διακύμανσης στη μοναξιά, η κοινωνική υποστήριξη σε μεγαλύτερη ηλικία αντιπροσωπεύει επίσης το 27,05% της διακύμανσης, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντιστοιχούν στο 10,42% και οι συνθήκες ζωής κατά τη διάρκεια η παιδική ηλικία αντιπροσωπεύει το 7,50%.

Οι πιθανότητες μοναξιάς ηλικίας 50 ετών και άνω ήταν 1,24 φορές υψηλότερες για τους ανθρώπους που σπάνια ή ποτέ δεν είχαν άνετους φίλους στην παιδική ηλικία σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πιο συχνά φίλους, 1,34 φορές υψηλότερες σε εκείνους που είχαν δίκαιη ή κακή σχέση με τη μητέρα τους ως παιδί. σε σύγκριση με εκείνους με άριστη μητρική σχέση και 1,21 φορές υψηλότερο όταν κάποιος μεγάλωσε σε ένα νοικοκυριό με φτωχό πλούτο σε σύγκριση με εκείνους σε ένα πλούσιο νοικοκυριό. Η μοναξιά ήταν πιο συχνή σε άτομα με νευρωτική προσωπικότητα (OR 1,20) και λιγότερο συχνή σε εκείνα που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία για ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και διαφάνεια.

Ο Guthmuller επισημαίνει ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της υποστήριξης σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και τον ρόλο των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των παιδικών συνθηκών. Συμπεραίνει ότι οι πρώιμες παρεμβάσεις είναι το κλειδί για τη στόχευση της μετέπειτα μοναξιάς και ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης στη μετέπειτα ζωή πρέπει να προσαρμοστούν σε όλους τους τύπους προσωπικότητας.

Ο συγγραφέας προσθέτει, “Η μελέτη διαπιστώνει, όπως αναμενόταν, ότι η κατάσταση υγείας και η κοινωνική υποστήριξη σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με τη μοναξιά στην ηλικία των 50+. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι συνθήκες ζωής κατά την παιδική ηλικία συνδέονται σημαντικά με τη μοναξιά αργότερα στη ζωή, μετά από έλεγχο για ένα μεγάλο σύνολο συνθηκών μετέπειτα ζωής. Υπό το πρίσμα της τάσης αύξησης της παιδικής μοναξιάς και του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στη ζωή των παιδιών, τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τη σημασία της πρώιμης παρεμβάσεις στη ζωή για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης επίδρασης στη μοναξιά”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ