Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Το πρώτο lockdown αύξησε τη δημιουργικότητά μας


Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ορίζει τη «δημιουργικότητα» ως «την ικανότητα παραγωγής ή ανάπτυξης πρωτότυπου έργου, θεωριών, τεχνικών ή σκέψεων». Αν και αυτό ισχύει προφανώς για την τέχνη, μπορεί να ισχύει εξίσου και για καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες κάποιος παίρνει υπάρχοντα στοιχεία και δημιουργεί κάτι νέο. Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης αποφάσισε να διερευνήσει την επίδραση που είχε το πρώτο lockdown COVID-19 στη δημιουργικότητα.

Για να διερευνήσουν τον αντίκτυπό τoυ, διεξήγαγαν μια γαλλόφωνη διαδικτυακή έρευνα για να μάθουν περισσότερα για τις εμπειρίες των ανθρώπων με τη δημιουργικότητα κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου lockdown στη Γαλλία. Οι συγγραφείς της μελέτης ήλπιζαν να συμβιβάσουν το φαινομενικά παράδοξο της αυξημένης δημιουργικότητας σε μια περίοδο ασυνήθιστου στρες. Οι 343 συμμετέχοντες της μελέτης δήλωσαν ότι ήταν, κατά μέσο όρο, πιο δημιουργικοί κατά τη διάρκεια του lockdown από ό,τι κατά την προηγούμενη περίοδο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Τι έκαναν οι άνθρωποι στο lockdown;

Εκτός από την απαρίθμηση των αυτο-αντιληπτικών αλλαγών δημιουργικότητας ή της υποκειμενικής αλλαγής δημιουργικότητας (SCC), όπως περιγράφεται παραπάνω, οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες έναν κατάλογο 28 δημιουργικών δραστηριοτήτων με βάση υπάρχοντα στοιχεία που χρησιμοποιούνται συχνά από ερευνητές ψυχολόγους. Αυτά περιελάμβαναν ζωγραφική, μαγείρεμα, ράψιμο, κηπουρική, γραφή και διακόσμηση, μεταξύ άλλων. Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν εάν συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες περισσότερο ή λιγότερο κατά τη διάρκεια του lockdown, πόσο συχνά και γιατί το έκαναν ή όχι.

Οι πέντε κορυφαίες δημιουργικές δραστηριότητες στις οποίες οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι συμμετείχαν ήταν μαγείρεμα, αθλητικά και χορευτικά προγράμματα, προγράμματα αυτοβοήθειας και κηπουρική. Οι ερευνητές ρωτήθηκαν επίσης για τα εμπόδια της πανδημίας που έπρεπε να ξεπεραστούν. Δεν υπήρχε σαφής ένδειξη ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εμποδίων εμπόδιζε τη δημιουργικότητα. Η έκταση των εμποδίων που συναντήθηκαν ήταν υψηλή τόσο για τα άτομα που ήταν πιο δημιουργικά όσο και για τα άτομα που ήταν λιγότερο.

Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που καθόρισαν το αν το επίπεδο δημιουργικότητας ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του lockdown αυξήθηκε ή έπεσε ήταν οι συναισθηματικές αλλαγές και -σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό- το αν η πανδημία τους έδωσε την ευκαιρία να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο επιδεικνύει ανοιχτό πνεύμα στο να δοκιμάζει νέα πράγματα ακολούθησε ως σημαντικός παράγοντας της δημιουργικότητας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ