Ευλογιά πιθήκων: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αυστραλία


Η Αυστραλία κατέγραψε το πρώτο επίσημο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Βικτώρια, με μια άλλη ύποπτη μόλυνση να έχει εντοπιστεί στη Νέα Βόρεια Ουαλία. Το τμήμα υγείας της Βικτώριας επιβεβαίωσε ένα κρούσμα της σπάνιας τροπικής ασθένειας σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο άνδρας στα 30 του ανέπτυξε ήπια συμπτώματα πριν φτάσει στη Μελβούρνη στις 16 Μαΐου και αναζήτησε ιατρική βοήθεια σχεδόν αμέσως. Ένας γενικός ιατρός τον παρέπεμψε για εξέταση, η οποία ήταν θετική και τέθηκε σε απομόνωση στο The Alfred την Πέμπτη. “Υπάρχουν πολύ λίγες στενές επαφές που έχουν εντοπιστεί, προφανώς ο γενικός ιατρός είναι ένας από αυτούς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής υγείας της Victoria’s Brett Sutton.

Οι στενές του επαφές μπορεί να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα και σε κάποιους θα προσφερθεί το εμβόλιο της ευλογιάς. Ο εντοπισμός επαφών βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη για επιβάτες που κάθονται κοντά στον άνδρα στην πτήση EY10 από το Λονδίνο προς το Άμπου Ντάμπι στις 15 Μαΐου και στην πτήση EY462 από το Άμπου Ντάμπι στη Μελβούρνη στις 16 Μαΐου. Τους ζητείται να παρακολουθούν για συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και να απομονώνονται μόνο εάν εμφανιστούν. Ο καθηγητής Sutton είπε ότι τα ύποπτα σμήνη της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική φαίνεται να συνδέονται με τη Δυτική Αφρική. “Αυτή είναι μια ηπιότερη εκδοχή αυτού του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά εξακολουθεί να έχει σοβαρά ποσοστά θνησιμότητας, δηλαδή μεταξύ 1 και 5%”, είπε.

Το NSW Health εντόπισε επίσης ένα πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε έναν άνδρα 40 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από την Ευρώπη. Ο άνδρας ανέπτυξε μια ήπια ασθένεια αρκετές ημέρες μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη, με τον γιατρό του να εκτιμά τα συμπτώματά του παρόμοια με τη νόσο. Οι δοκιμές επιβεβαίωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και ο άνδρας και μια επαφή του νοικοκυριού απομονώνονται στο σπίτι, είπε η NSW Health. “Έχουμε πολύ πιθανό κρούσμα, που θα επιβεβαιωθεί την επόμενη μέρα περίπου, του ιού των πιθήκων”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπραντ Χάζαρντ στο Σίδνεϊ. Η Αυστραλία προσχωρεί στην Ιταλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έθνη που αντιμετωπίζουν επιδημίες.

Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Αφρική, συχνά κοντά σε τροπικά δάση, και θεωρείται ενδημική στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ανακαλύφθηκε στους ανθρώπους το 1970. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αέρα, στενής σωματικής επαφής ή κοινής χρήσης μολυσμένων λευκών ειδών ή αντικειμένων. Τέσσερις αφρικανικές χώρες – το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Νιγηρία – έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων το 2022. Ο επικεφαλής υγείας της NSW Kerry Chant είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας σπάνιος ιός και δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ