Ρούχα συμπίεσης: Διευκολύνουν την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση;


Τα ρούχα συμπίεσης είναι ένα ελαστικό ύφασμα που φορούν οι άνθρωποι στα χέρια, τα πόδια ή τους γοφούς τους κατά τη διάρκεια ή μετά τη σωματική άσκηση. Η χρήση τους έχει κερδίσει δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες επειδή πιστεύεται ότι ενισχύουν την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή János Négyesi από το Graduate School of Biomedical Engineering του Πανεπιστημίου Tohoku, πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση με μετα-ανάλυση για να αξιολογήσει εάν τα ρούχα συμπίεσης βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Οι συστηματικές ανασκοπήσεις εντοπίζουν και συνθέτουν δεδομένα από όλες τις σχετικές μελέτες και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της πυραμίδας της ιατρικής που βασίζεται σε στοιχεία.

Η ανασκόπηση χρησιμοποίησε ένα γενικό μοντέλο αντίστροφης διακύμανσης, το οποίο προσαρμόζει το βάρος μεμονωμένων μελετών ανάλογα με το μέγεθος του δείγματος, για να αξιολογήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποτελέσματα των ρούχων συμπίεσης από προηγούμενες μετα-αναλύσεις. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα που βρέθηκαν σε μεμονωμένες έρευνες, τα μετα-αναλυτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η χρήση ενδύματος συμπίεσης κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση δεν διευκολύνει την αποκατάσταση των μυών. “Ακόμη και δεδομένα από την προηγούμενη μελέτη μας υποστήριξαν την ιδέα ότι τέτοια ρούχα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την απώλεια δύναμης μετά από μια επίπονη προπόνηση”, είπε ο Δρ Négyesi. “Ωστόσο, όταν συνθέσαμε τα δεδομένα όλων των σχετικών μελετών, δεν βρήκαμε καμία επίδραση των ρούχων συμπίεσης στην ανάκτηση δύναμης – ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπόψη τον τύπο άσκησης και πότε και πού εφαρμόζεται το ένδυμα συμπίεσης.”

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα αντιφατικών αποτελεσμάτων από μεμονωμένες μελέτες και μετα-αναλυτικά στοιχεία. Επομένως, οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εξάγουν άμεσα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των μελετών τους. Αντίθετα, οι μετα-αναλύσεις που χρησιμοποιούν τα καταλληλότερα μοντέλα μπορούν να παρέχουν πιο ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα. Συνολικά, οι επαγγελματίες, οι αθλητές, οι προπονητές και οι θεραπευτές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα ρούχα συμπίεσης ως μέσο μείωσης των επιβλαβών επιπτώσεων της σωματικής άσκησης στη μυϊκή δύναμη και να αναζητήσουν εναλλακτικές μεθόδους. Η κριτική εμφανίζεται στο Sports Medicine.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ