Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ – 100 κρούσματα στην Ευρώπη


Η σύσκεψη της Παρασκευής αφορά την Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Λοιμώδεις Κονδύνους με Δυναμικό Πανδημίας και Επιδημίας

Στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα βρεθούν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς σύμφωνα με το Reuters για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία τα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τα 100, σε μια επιδημία που σύμφωνα με γερμανούς ειδικούς είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ήπειρο.

Η σύσκεψη της Παρασκευής αφορά την Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Λοιμώδεις Κονδύνους με Δυναμικό Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία γνωμοδοτεί στον ΠΟΥ για δυνητικές απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Συναγερμός και στον ΕΟΔΥ

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, ο EΟΔΥ.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την ευλογιά των πιθήκων στο Newsbomb.gr τονίζοντας πως «είναι ιογενής νόσος και την γνωρίζουμε από το 1958. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια έξαρση στην Ευρώπη. Η συνήθης οδός μετάδοσης είναι από μολυσμένα ζώα που έχουν εισαχθεί από την Αφρική ή από τουρίστες που επέστρεφαν από διακοπές από την Αφρική. Στην Αφρική ο ιός είναι ενδημικός και παρατηρούνται κρούσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εδώ και πολλά χρόνια».

Πώς σταμάτησε η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη;

«Πιστεύεται ότι το εμβόλιο της ευλογιάς σταμάτησε αυτή την ασθένεια στην Ευρώπη. Αυτοί που είναι 50 ετών και πάνω είναι προστατευμένοι», ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως είναι ο κορονοϊός, θέλει πολύ στενή επαφή προκειμένου να μεταδοθεί.

Πώς μεταδίδεται

«1. Από τα εξανθήματα

2. Από τα σωματικά υγρά, π.χ. μεγάλα σταγονίδια από το σώμα

3. Από τα κλινοσκεπάσματα ενός ασθενή με εξανθήματα»

Θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα;

«Είναι πιθανό να δούμε κάποια κρούσματα στην Ελλάδα, πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβριο, εάν η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίσει να εξαπλώνεται με την ίδια ένταση».

Τι πρέπει να προσέξουμε

«Πρέπει να προσέξουμε τα εξανθήματα που ξεκινούν από το κεφάλι και μέσα στο στόμα. Αυτά σιγά σιγά εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Μόλις δούμε εξανθήματα επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Ο κύκλος της ασθένειας είναι 20 μέρες. Όσο υπάρχει εξάνθημα είναι μεταδοτική», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ