Κολπικός πόνος: Tips για ανώδυνο ανώδυνο μετά την εμμηνόπαυση


Η εμμηνόπαυση επιφέρει μια σειρά από σωματικές αλλαγές. Οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια, οι περίοδοι σταματούν, αρχίζουν οι εξάψεις και η ξηρότητα του κόλπου γίνεται πιο συχνή. Μαζί με την ξηρότητα, ο κολπικός πόνος μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Οι περισσότεροι πόνοι μετά την εμμηνόπαυση οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη λίπανση του δέρματος μέσα και γύρω από τον κόλπο, καθιστώντας τους ιστούς πιο ευέλικτους και διατηρεί την ισορροπία του pH του κόλπου, γεγονός που επίσης βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων. Όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση των οιστρογόνων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προβλημάτων όπως η κολπική ξηρότητα, το σφίξιμο και ο πόνος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κολπικό πόνο ή δυσφορία μετά την εμμηνόπαυση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κολπική δυσφορία και ο πόνος μετά την εμμηνόπαυση σχετίζονται με το σεξ. Σύμφωνα με την Εταιρεία για την εμμηνόπαυση της Βόρειας Αμερικής, το 17 με 45 τοις εκατό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών λένε ότι βρίσκουν το σεξ επώδυνο. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, ο κόλπος παράγει λιγότερη φυσική λίπανση και υγρασία. Οι ιστοί γίνονται πιο λεπτοί και πιο εύθραυστοι. Ως αποτέλεσμα, το διεισδυτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει δακρύρροια και ερεθισμό. Η ενόχληση και ο πόνος μετά το σεξ είναι επίσης πιο συχνοί.

Η κολπική ατροφία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιες κολπικές λοιμώξεις μετά την εμμηνόπαυση. Λόγω των αλλαγών στο pH του κόλπου, τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλοι οργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν πιο εύκολα. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Τα προβλήματα της ουροποιητικής λειτουργίας είναι επίσης κοινά σε άτομα με κολπική ατροφία. Περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, που επίσης προκαλούν πόνο και δυσφορία.

Ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν

Ο κολπικός πόνος μετά την εμμηνόπαυση συχνά αντιμετωπίζεται εύκολα. Ο γιατρός σας θα αναζητήσει την υποκείμενη αιτία οποιουδήποτε πόνου ή δυσφορίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία. Μερικές από αυτές τις περιλαμβάνουν:

  • Κολπική ενυδατική κρέμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολπικές ενυδατικές κρέμες κατά τη διάρκεια του σεξ ή σε άλλες στιγμές για να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας του κόλπου. Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι ενυδατικές κρέμες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της τριβής.
  • Λιπαντικά με βάση το νερό. Το λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τριβής κατά τη διάρκεια του σεξ, κάτι που μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο επώδυνο.
  • Οιστρογόνα. Η θεραπεία οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευελιξίας και της λίπανσης του κόλπου. Μερικά προϊόντα οιστρογόνων μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά στον κόλπο και να βοηθήσουν στην ανακούφιση πιο ήπιων συμπτωμάτων. Η συστηματική ορμονοθεραπεία, ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, παρέχει μεγαλύτερες δόσεις της ορμόνης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ