Παιδική ηπατίτιδα CDC: Βαθαίνει το μυστήριο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται


«Συσσωρεύονται οι αποδείξεις ότι ο αδενοϊός παίζει ρόλο [στη νόσο], και ιδιαίτερα ο αδενοϊός 41», δήλωσε ο Δρ Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής του CDC για μολυσματικές ασθένειες, σε ενημέρωση της Παρασκευής (20/5). «Στον ακριβή ρόλο που παίζει, νομίζω, είναι όπου θέλουμε πραγματικά να εστιάσουμε την έρευνα», πρόσθεσε. Οι αδενοϊοί είναι μια κοινή μορφή ιού που μπορεί να προκαλέσει από κρυολόγημα μέχρι βρογχίτιδα, σύμφωνα με το CDC. Στις ΗΠΑ, εντωμεταξύ, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος που σχετίζεται με την παιδική ηπατίτιδα την Πέμπτη, δήλωσε ο Μπάτλερ, ανεβάζοντας τον αριθμό θανάτων στη χώρα στους έξι.

Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν εάν πρόκειται για πραγματική αύξηση των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν οι βελτιώσεις στις μεθόδους ανίχνευσης αναδεικνύουν σήμερα ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καταφέρει να τεκμηριώσουμε μια πραγματική αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων παιδικής ηπατίτιδας», τόνισε ο Μπάτλερ. «Για παράδειγμα, εξετάζουμε συγκεκριμένες επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για παιδιατρική ηπατίτιδα, καθώς και μεταμόσχευση ήπατος σε παιδιά σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε. «Προς το παρόν, αυτοί οι αριθμοί είναι σταθεροί».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το CDC ανακοίνωσε ότι 180 περιπτώσεις παιδιατρικής ηπατίτιδας είχαν εντοπιστεί σε 36 πολιτείες τους τελευταίους επτά μήνες. Ωστόσο, έχει τονίσει ότι πολλές από τις νέες εγχώριες υποθέσεις που καταμετρήθηκαν είναι «αναδρομικές» — που σημαίνει ότι ήταν υποθέσεις που συνέβησαν ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, αλλά καταμετρώνται τώρα. «Από τα συνολικά κρούσματα, [μόνο] το 7% αφορούσαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες», σημείωσε ο Μπάτλερ. “Η συντριπτική πλειονότητα πηγαίνει πολύ πίσω.”, σημείωσε. Επίσης, δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι από τον Φεβρουάριο μέχρι αυτή την εβδομάδα, ενώ περίπου το 9% των περιπτώσεων ήταν τόσο σοβαρές που χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Πολλές από τις περιπτώσεις παιδιατρικής ηπατίτιδας έχουν συσχετιστεί με τον αδενοϊό τύπου 41, ο οποίος συνήθως προκαλεί διάρροια, έμετο και πυρετό στα παιδιά, και μερικές φορές συνοδεύεται από αναπνευστικά συμπτώματα, ανέφερε το CDC. Δεν έχει προηγουμένως αναγνωριστεί ως αιτία ηπατίτιδας σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά. Η γενετική αλληλουχία έχει δείξει ότι πολλαπλά ιικά στελέχη του αδενοϊού τύπου 41 εμπλέκονται στα κρούσματα ηπατίτιδας, γεγονός που φαίνεται να αποκλείει μια πρώιμη πιθανότητα να ευθύνεται ένα μόνο νέο στέλεχος του ιού που έχει μεταλλαχθεί, είπε ο Μπάτλερ.

Οι ερευνητές του CDC διατηρούν επίσης ανοιχτή την πιθανότητα ότι οι λοιμώξεις από τον COVID θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα κρούσματα ηπατίτιδας, είπε ο Μπάτλερ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ