Εκνευρισμός Ερντογάν για Μητσοτάκη: «Είπε να μην εμπλέξουμε τρίτους και πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ»

Για να εκνευρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, μάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε καλή δουλειά κατά την επίσκεψή του στην Αμερική – Τρόπους αντίδρασης σχεδιάζει η Τουρκία – Σε ετοιμότητα η ελληνική διπλωματία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Έντονες αντιδράσεις στο τουρκικό καθεστώς έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το εξαιρετικό κλίμα που διαπιστώθηκε κατά τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, η κοινή βούληση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 φαίνεται πως προκαλεί πανικό στη γειτονική χώρα, που βλέπει τη χώρα μας να αποκτά ξεκάθαρη αεροπορική υπεροχή, ακόμα κι αν η Τουρκία προχωρήσει σε αναβάθμιση των F-16 της.

Πλεόν, η τουρκική ρητορική αποθρασύνεται και με τη βοήθεια των κατευθυνόμενων μέσων ενημέρωσης, δημιουργούν κλίμα εναντίον της Ελλάδας. Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, «η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης του ΑΚΡ».

Ο Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης φέρεται να είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Ύστερα από αυτό φαίνεται ο Ερντογάν να είπε στη συνεδρίαση του κόμματος ότι πρέπει να οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης ύστερα από την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να εμπλέξει “τρίτους”.

Θρασύδειλοι τσαμπουκάδες, χυδαία ψεύδη και προπαγάνδα

Με «όπλο» την “a la carte” χρήση της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, η τουρκική ηγεσία επιχειρεί και πάλι να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η χώρα μας τόσο σε διπλωματικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο δείχνει σιγουριά, εγρήγορση και αποφασιστικότητα.

Οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας κινούνται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», επιβεβαιώνοντας πως όσο περισσότερο η Ελλάδα αντιστέκεται στα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν, οι Τούρκοι αποθρασύνονται στη ρητορική τους και εντείνουν τις προκλήσεις.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών με μαχητικά, UAV’S, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, με την ταυτόχρονη έξαρση της εμπρηστικής ρητορικής που εμπλουτίστηκε εσχάτως και με ανήθικες, ανιστόρητες και πέρα για πέρα απαράδεκτες αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική καταστροφή, συνθέτουν τα τελευταία 24ωρα το «πολεμικό» σκηνικό που επιθυμεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα.

Η Αθήνα από την πλευρά της απαντά με διπλωματική κινητικότητα και στρατιωτική ετοιμότητα, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τις προκλήσεις των Τούρκων. Κάθε πρόκληση γνωστοποιείται αμέσως σε ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, ενώ στο στρατιωτικό κομμάτι, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οτιδήποτε πετά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια, να μπαίνει αυτομάτως στο στόχαστρο της ελληνικής αεράμυνας.

Παράλληλα, η Αθήνα φροντίζει να στέλνει και μήνυμα συνεργασίας με χώρες «κλειδιά», όπως η σπουδαία αεροπορρική άσκηση Tiger Meet 2022 που διεξήχθη στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο από 9 έως 20 Μαΐου, με τη συμμετοχή μερικών εκ των κοευφαίων χειριστών του ΝΑΤΟ από της Μοίρες «Τίγρης», αλλά και η εντυπωσιακή άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2022» στη Μαγνησία και τη Σκύρο, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών.

Τις ίδιες μέρες μάλιστα που οι Ένοπλες Δυνάμεις έστελναν μηνύματα ισχύος και ετοιμότητας, η είδηση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού για κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα των κορυφαίων μαχητικών 5ης γενιάς, F-35, προκαλούσε ανησυχία, προβληματισμό και εμφανή εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Με δεδομένες τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία και την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας με μαχητικά Rafale, F-16 Viper και F-35, φρεγάτες Belh@rra, κορβέτες και άλλα οπλικά συστήματα που ανατρέπουν τον συσχετισμό δυνάμεων και καθιστούν την Ελλάς πανίσχυρη, το παράθυρο ευκαιρίας της Τουρκίας μικραίνει κατά πολύ.

Το καθεστώς Ερντογάν το γνωρίζει καλά αυτό, πως η Ελλάδα είναι πανίσχυρη στρατιωτικά και δεν είναι σαφώς ούτε Λιβύη, ούτε Συρία, ούτε Αρμενία. Έτσι λοιπόν εξηγείται και το ανεκδιήγητο παραλήρημα από το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που είχε το θράσος να πει ότι οι Έλληνες διέπραξαν θηριωδίες πριν από ένα αιώνα, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει την ιστορική αλήθεια της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Δεν περιμέναμε φυσικά κάτι περισσότερο πολιτισμένο από εκείνους που το μόνο που έχουν να επιδείξουν στην ιστορία τους είναι γενοκτονίες, σφαγές, βίαιους εξισλαμισμούς, παιδομαζώματα και αμέτρητες φρικαλεότητες για τις οποίες δεν έχει αποδοθεί ακόμα δικαιοσύνη και, το κυριότερο, για τις οποίες παραμένουν αμετανόητοι.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ