Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης: Μια λαμπρή γιορτή της Ορθοδοξίας μας


Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, γνωστοί και ως Κωνσταντίνος και Ελένη, Ισότιμοι Αποστόλοι και Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και Αυτοκράτειρα Ελένη, έκαναν πρώιμες και σημαντικές συνεισφορές στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Γιορτάζονται μαζί γιατί η Ελένη είναι η μητέρα του Κωνσταντίνου. Πρόκειται για μια λαμπρή γιορτή της Ορθοδοξίας και πολλές εκκλησίες στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αφιερωμένες στην τίμηση αυτών των Αγίων.

Aυτοκράτορας Κωνσταντίνος

Αναφερόμενος ως «κυρίαρχος στους Χριστιανούς» ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ήταν γνωστός για τις πεποιθήσεις του. Ήταν γιος του Κωνστάντιου Χλωρού, ηγεμόνα ενός τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και της Ελένης, της Αυτοκράτειρας που ήταν επίσης χριστιανή μαζί με τον γιο της. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 272 και έγινε Αυτοκράτορας όταν πέθανε ο πατέρας του το 306. Το 312 έμαθε ότι ο αντίπαλός του, ο Μαξέντιος, άρχισε να βαδίζει προς την Ιταλία. Λίγο μετά, του εμφανίστηκε ο Ιησούς Χριστός σε όνειρο και είπε στον Κωνσταντίνο για τον σταυρό και τη σημασία του. Μετά το όνειρο, διέταξε να γράψουν το λάβαρο της νίκης του με τον Τίμιο Σταυρό και το όνομα του Ιησού Χριστού. Στις 28 Οκτωβρίου, παρέλασε επίσημα και μπήκε στη μάχη εναντίον του Μαξέντιου και νίκησε. Πήγε στη Ρώμη κυματίζοντας περήφανα το λάβαρο της νίκης του και ανακηρύχτηκε να κυβερνά τη Ρώμη Δύση, ενώ ο κουνιάδος του, Λικίνιος, θα κυβερνούσε τη Ρώμη Ανατολή. Υπό την κυριαρχία του Κωνσταντίνου, ο Χριστιανισμός πραγματικά ριζώθηκε. Το 325 οργάνωσε την Α’ Σύνοδο της Νίκαιας και μίλησε προσωπικά στη σύναξη.

Αυτοκράτειρα Ελένη

Η ιστορία της Ελένης με τον Χριστιανισμό ξεκινά πραγματικά αφού ο Κωνσταντίνος βγήκε νικητής από τη μάχη εναντίον του Μαξέντιου. Σε αυτό το διάστημα ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, της πιστώνεται η εύρεση του Αληθινού Σταυρού. Ο θρύλος λέει ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη του σταυρού επειδή βρήκε το αρωματικό βότανο, τον βασιλικό, να αναπτύσσεται σε σχήμα σταυρού. Κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θυμούνται τον σταυρό στις 14 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα της Ύψωσης του Σταυρού, παίρνοντας στο σπίτι φρέσκο ​​βασιλικό. Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη μοιράζονται την εορτή της 21ης ​​Μαΐου και συχνά μνημονεύονται μαζί. Μοιράζονται επίσης τους ύμνους που ψάλλονται την ημέρα της γιορτής τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ