Άνοια: Ποιές χρόνιες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο


Η κατάσταση της υγείας μετά τα 50 μας χρόνια μπορεί να αποτελεί προάγγελο για τις πιθανότητες που έχουμε να εκδηλώσουμε άνοια αργότερα στη ζωή, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι ορισμένα νοσήματα στη μέση και τρίτη ηλικία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για έκπτωση των νοητικών λειτουργιών με την πάροδο του χρόνου.

«Η άνοια είναι μία πολύπλοκη ασθένεια. Για να προβλεφθεί ο κίνδυνος για κάθε άτομο πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και το ατομικό ιατρικό ιστορικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Emer McGrath, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Γκόλγουεϊ (NUI Galway). «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένη πρόβλεψη του κινδύνου».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 4.900 εθελοντές, που συμμετέχουν σε πολυετή μελέτη για την καρδιά. Η μελέτη αυτή είναι γνωστή ως Framingham Heart Study.

Η αρχική ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 55 έως 70 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν έως μετά τα 80 τους χρόνια, για να εξακριβώσουν πόσοι θα εκδήλωναν άνοια.

Τα επικίνδυνα νοσήματα για εμφάνιση άνοιας

Ορισμένα χρόνια νοσήματα σχετίζονταν ισχυρά με τις πιθανότητες άνοιας αργότερα στη ζωή. Ο αντίκτυπός τους, όμως, είχε διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Τα πιο επικίνδυνα νοσήματα ανά ηλικία διαπιστώθηκε ότι είναι:

  • Στην ηλικία των 55 ετών: Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Στην ηλικία των 65 ετών: Η καρδιαγγειακή νόσος (π.χ. έμφραγμα ή στηθάγχη)
  • Στις ηλικίες 70 και 75 ετών: Ο σακχαρώδης διαβήτης και προγενέστερο εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Στην ηλικία των 80 ετών: Ο σακχαρώδης διαβήτης, το προγενέστερο εγκεφαλικό και η μη λήψη των αντιυπερτασικών φαρμάκων

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο

Ειδικότερα, όσοι εθελοντές έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη στα 55 τους είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Όσοι είχαν υπέρταση στα 55 τους, παρουσίαζαν αύξηση του κινδύνου ανάλογη με τη ρύθμιση της πίεσής τους. Με κάθε αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 10 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg), ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 12%. Συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση (π.χ. το 130 mmHg ή 13, όπως είθισται να την αποκαλούμε).

Οι πάσχοντες από καρδιοπάθεια, αλλά όχι εγκεφαλικό, στα 65 τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια. Αντίστοιχα, οι 65άρηδες με υπέρταση διέτρεχαν κατά 66% μεγαλύτερο κίνδυνο, απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους με φυσιολογική πίεση.

Αυξημένο κίνδυνο διέτρεχαν και οι εθελοντές με διαβήτη ή εγκεφαλικό στα 70 τους. Το εγκεφαλικό λ.χ. υπερτριπλασίαζε τον κίνδυνο. Όσον αφορά τους 80άρηδες με διαβήτη ή εγκεφαλικό, είχαν 40-70% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ